Η πολλαπλή σκλήρυνση ενδεχομένως είναι περισσότερο έντονη την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital στη Bοστόνη ανακάλυψαν ότι νέες βλάβες εμφανίζονταν 2 έως 3 φορές συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι σε σύγκριση με τις άλλες εποχές.

Γενικά, περισσότερα περιστατικά πολλαπλούς σκλήρυνσης εμφανίζονται όσο απομακρύνεται κάποιος από τον ισημερινό. Επίσης, άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλούς σκλήρυνσης.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε 939 απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου από 44 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση. Κατά τη χρονική περίοδο που διήρκεσε (1991 έως 1993), οι εθελοντές δεν ακολουθούσαν θεραπευτική αγωγή. Καθένας υποβλήθηκε σε 22 απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για την καθημερινή θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία στην περιοχή της Βοστόνης.

Ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκαν 310 νέες βλάβες στον εγκέφαλο 31 ανθρώπων. Οι υπόλοιποι 13 εθελοντές δεν εμφάνισαν βλάβη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από Μάρτιο έως Αύγουστο η εμφάνιση νέων βλαβών ήταν 2 έως 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι πιο ζεστές θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία συνδέονταν με μεγαλύτερη δραστηριότητα της νόσου. Η βροχόπτωση δεν συνδεόταν με νέες βλάβες.

Ο Nicholas LaRocca, αναρωτιέται για τις πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου. Για παράδειγμα, δήλωσε, καθώς η ζέστη επηρεάζει τα συμπτώματα της πολλαπλούς σκλήρυνσης ίσως η μεγαλύτερη θερμοκρασία να έχει επίδραση στη δραστηριότητα της νόσου.

Άλλο σημείο προβληματισμού είναι πως ενώ οι νέες βλάβες πιθανόν εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι η αιτία δρα εκείνη την περίοδο, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει κάτι πριν από τις συγκεκριμένες εποχές και να χρειάζεται χρόνο για να εμφανιστεί. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα υπάρχει μικρότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως υπάρχει λιγότερη βιταμίνη D. Επιπλέον το φθινόπωρο και το χειμώνα υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε ιογενείς λοιμώξεις. Ενδεχομένως μπορεί να παίζει ρόλο και η διατροφή, η οποία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εποχή.

Για τους ανθρώπους που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση, ο Cross υποδεικνύει ότι θα πρέπει να σιγουρεύονται πως τα επίπεδα βιταμίνης D βρίσκονται στα επιθυμητά πλαίσια όλο τον χρόνο και να εμβολιάζονται για τη γρίπη.

Πρόσθεσε ότι κατά τους ζεστούς μήνες, οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση πιθανόν να λαμβάνουν ήδη μέτρα αποφυγής της ζέστης επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους. Είναι βοηθητικό να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ζεστού καιρού, όπως χρήση κλιματιστικού και αποφυγή έντονης δραστηριότητας κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διέγερση νωτιαίου μυελού ως σύγχρονη λύση για τον χρόνιο πόνο
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο  ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025