Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, αναφέρει νέα έρευνα. Ο H. Bas Bueno-de-Mesquita από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, στην Ολλανδία, δηλώνει ότι αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα η κατανάλωση ποικιλίας διαφορετικών ειδών φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανεξάρτητα από την ποσότητα, στους καπνιστές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’, και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 450.000 ανθρώπους στην Ευρώπη. Από αυτούς 1.600 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών φάνηκε να είναι περίστερο σημαντική από την ποσότητα.
Μελέτησαν 14 φρούτα που καταναλώνονται συχνά και 26 λαχανικά συμπεριλαμβανομένων ψαριών, κονσερβών και αποξηραμένων προϊόντων.
Ο Bueno-de-Mesquita δήλωσε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά διαφορετικά βιοενεργά συστατικά και μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι σημαντική όχι μόνο η συνιστώμενη ποσότητα αλλά και η κατανάλωση ποικιλίας των ουσιών.
Η έρευνα κατέληξε πως ο κίνδυνος καρκίνου στον πνεύμονα μειώθηκε σημαντικά όταν καταναλώνονταν ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν την επίδραση της ποσότητας των φρούτων και λαχανικών στην ανάπτυξη του καρκίνου, ο Stephen Hecht, σημειώνει στο περιοδικό 'Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention', ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες που αξιολογούν την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών έναντι της ποσότητας.
Πηγές:
‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διέγερση νωτιαίου μυελού ως σύγχρονη λύση για τον χρόνιο πόνο
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο ‘’Γ.Παπανικολάου’’
Πέντε φαρμακοβιομηχανίες στις 5 πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο το 2025