Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο το οποίο φάνηκε αποτελεσματικό σε πειράματα με ποντίκια, για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Το εμβόλιο χορηγείται από το στόμα, είναι ασφαλές και αναμένεται να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, πιθανόν εντός του 2007.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η δοκιμή θα είναι πετυχημένη. Ο επικεφαλής της έρευνας, Takeshi Tabira του National Institute for Longetivity Sciences, στην πόλη Aichi της κεντρικής Ιαπωνίας, δήλωσε ότι τα ποντίκια εύκολα ανακτούν τις αρχικές τους ικανότητες, μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, γεγονός που δεν συμβαίνει στους ανθρώπους. Ωστόσο θεωρεί πιθανό να συμβεί στα αρχικά στάδια της ασθένειας στον άνθρωπο όταν τα συμπτώματα είναι ελαφρά.
Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 28 ποντίκια τα οποία υπέστησαν γενετική τροποποίηση για να αναπτύξουν την ασθένεια. Στα μισά ποντίκια χορηγήθηκε το εμβόλιο στους 10 μήνες, ενώ στα άλλα μισά δεν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο. Τρεις μήνες αργότερα, παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο παρουσίασαν βελτίωση στις νοητικές τους ικανότητες οι οποίες έφθασαν σχεδόν στα επίπεδα που ήταν πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.
Το εμβόλιο, όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια που εμφάνιζαν Alzheimer, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλεί άνοια και παραμένει ως τώρα ανίατη, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των αμυλοειδών πλακώνστον εγκέφαλο των ποντικών και τη βελτίωση των νοητικών τους λειτουργιών.
Η αγωγή δεν προκάλεσε φλεγμονή ή αιμορραγία στον εγκέφαλο των ποντικών. Όταν χορηγείται από το στόμα, το εμβόλιο έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο επιτίθεται και διασπά τις αμυλοειδείς πρωτεΐνες στον εγκέφαλο.
Η αμυλοειδής πλάκα πιστεύεται ότι βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος της νόσου του Alzheimer, μια ασθένεια που πλήττει το γηρασμένο πληθυσμό παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ η ασθένεια αφορά 5 εκατομμύρια άτομα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 2 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD, 121 νέες εισαγωγές - 1 θάνατος από γρίπη
Αλλαγή χρόνου στα Επείγοντα- Μια ξεχωριστή εφημερία
10λεπτη έντονη άσκηση συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου