Ερευνητές που επισκόπησαν μελέτες για το βελονισμό στα παιδιά, κατέληξαν ότι η αγωγή φαίνεται ασφαλής για τον πληθυσμό κάτω των 18 ετών, αλλά προσθέτουν ότι περισσότερες ενδείξεις θα ήταν βοηθητικές για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία.

Αν και υπάρχουν ορισμένα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων και εισαγωγών στο νοσοκομείο όταν πήγε λάθος μια μέθοδος, ειδικός στο βελονισμό δήλωσε ότι όταν χρησιμοποιούν τις βελόνες έμπειροι ειδικοί υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος.

Η ερευνήτρια Dr. Sunita Vohra, από το Πανεπιστήμιο της Alberta στο Edmonton, δήλωσε ότι όταν κάποιος ασχολείται με παιδιά θα πρέπει να γνωρίζει την ασφάλεια πριν προχωρήσει και δοκιμάσει μια νέα θεραπεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν είναι σίγουρος σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας αγωγής.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική θεραπεία για νόσους όπως ο πόνος, ο πονοκέφαλος και η δυσκοιλιότητα αλλά λίγες μεγάλες μακροχρόνιες έρευνες έχουν εξετάσει είτε την αποτελεσματικότητα είτε την ασφάλειά του σε παιδιά.

Η Vohra δήλωσε ότι με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, σε εκπαιδευμένα χέρια ο βελονισμός είναι ασφαλής για τα παιδιά.

Η επισκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, περιλαμβάνει στοιχεία από 37 έρευνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται δοκιμές που συνέκριναν παρενέργειες με τον βελονισμό και άλλες θεραπείες, καθώς και εκθέσεις για νόσους και τραυματισμούς, που συνδέονταν με τον βελονισμό.

Σε ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 1.422 παιδιά και εφήβους που υποβλήθηκαν σε βελονισμό για αρκετές νόσους, υπήρχαν ελαφρές παρενέργειες σε 168 από αυτούς, ποσοστό 12%. Σε αυτές περιλαμβάνονταν ο πόνος, οι μελανιές ή το μούδιασμα.

Περισσότερο σοβαρές παρενέργειες που αναφέρονται 25 φορές στις εκθέσεις, περιλάμβαναν το περιστατικό ενός 17χρονου αγοριού από τη Γαλλία που διαγνώστηκε με HIV μετά από αγωγή για τενοντίτιδα, ένα αγόρι 16 ετών από την Ιαπωνία με προβλήματα στα νεύρα όταν περισσότερες από 70 βελόνες αφέθηκαν στο σώμα του και 12 παραμορφώσεις αντίχειρα σε κέντρο της Κίνας τη δεκαετία 1980.

Η Vohra σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα ασυνήθιστα περιστατικά που δεν φαίνεται να συμβαίνουν στις μέρες μας.

Η Dr. Adeline Ge, του U.S. National Institutes of Health στη Βηθεσδά, δήλωσε ότι αν οι βελονιστές είχαν καλή εκπαίδευση παλαιότερα τέτοια περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί τελείως. Πρόσθεσε ότι ο βελονισμός δεν συνιστάται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Η Ge, που δεν έλαβε μέρος στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι για τους γονείς υπάρχουν τρόποι να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά λαμβάνουν ασφαλή, κατάλληλη αγωγή.

Πρώτα μπορούν να λάβουν σύσταση από τον παιδίατρο για κάποιον καταρτισμένο βελονιστή, δηλώνει η Ge, και στη συνέχεια πριν την επίσκεψη θα πρέπει να μιλήσει ο γονιός με τον βελονιστή και να συζητηθεί το ιατρικό πρόβλημα. Συνιστά, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά ώστε τουλάχιστον να παρακολουθούν.

Οι γονείς θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι οι βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής είναι καθαρές και ότι το δέρμα του παιδιού έχει καθαριστεί. Επίσης θα πρέπει να προβληματίζονται όταν προσφέρεται ένα πολύ φτηνό ραντεβού. Η Ge κατέληξε ότι γενικά ο βελονισμός είναι μια πολύ ασφαλής θεραπεία.

Θα πρέπει να είναι καλή για τα παιδιά. Αλλά λόγω της ηλικίας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συνιστά να εμπλέκονται πάντα και οι γονείς.

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10λεπτη έντονη άσκηση συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου
Καρδιά: Ποια αντιμετώπιση είναι καλύτερη για φραγμένες αρτηρίες γυναικών [μελέτη]
Λιποαναρρόφηση: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγαλύτερη ασφάλεια