Νέα έρευνα ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ British Journal of Surgery’ αιτία μπορεί να είναι η λεπτίνη, η ‘ορμόνη του πάχους’ που όπως φαίνεται βοηθά στην αύξηση του μεγέθους των καρκινικών όγκων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του San Diego στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές θέλησαν να ερευνήσουν τη σχέση λεπτίνης και καρκίνου. Στο εργαστήριο πρόσθεσαν λεπτίνη σε διαφόρων ειδών καρκινικά κύτταρα όπου παρατηρήθηκε ενίσχυση της ανάπτυξης όλων των καρκινικών κυττάρων στο έντερο.

Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα στο παχύ έντερο μοιάζει να έχουν ‘υποδοχείς’ στην επιφάνειά τους που ανταποκρίνονται στη λεπτίνη.

Οι παχύσαρκοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του παχέως εντέρου. Όπως φαίνεται, όσο περισσότερα κύτταρα λίπους έχει ένας άνθρωπος τόσο περισσότερη λεπτίνη κυκλοφορεί στο αίμα του.

Στη Βρετανία, υπάρχουν αυξημένα περιστατικά παχυσαρκίας και η παχυσαρκία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Η χώρα έχει τον πιο παχύσαρκο πληθυσμό στην Ευρώπη. Όπως υπολογίζεται, ένας στους πέντε άντρες και το 15% των γυναικών είναι παχύσαρκοι στη Βρετανία, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πεθαίνουν 30.000 άτομα από ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ο ερευνητής Alan Parker θεωρεί πως η έρευνα ενισχύει προηγούμενες σχετικά με τον πιθανό ρόλο που παίζει η λεπτίνη στη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου. Αν και σε αρχικό στάδιο, η έρευνα ‘ρίχνει φως’ στον πιθανό ρόλο της λεπτίνης στη δημιουργία καρκινικών όγκων στο έντερο και τη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου.

Πηγές:
‘ British Journal of Surgery’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10λεπτη έντονη άσκηση συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου
Καρδιά: Ποια αντιμετώπιση είναι καλύτερη για φραγμένες αρτηρίες γυναικών [μελέτη]
Λιποαναρρόφηση: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγαλύτερη ασφάλεια