Την εβδομάδα που πέρασε περατώθηκαν οι εργασίες του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη θρόμβωση και την αιμόσταση, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας. Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε 2 χρόνια (το 1999 έγινε στην Ουάσιγκτον, το 2001 στο Παρίσι, το 2003 στο Μπέρμιγχαμ και το 2005 στο Σύδνεϋ.
Η συμμετοχή πάντα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη Γενεύη πήραν μέρος 7.500 σύνεδροι σχεδόν από 100 χώρες του κόσμου και οργανώνεται από την International Society of Thrombosis and Hemostasis. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο συνέδριο της Εταιρείας αυτής πραγματοποιήθηκε το 1970 και πάλι στη Γενεύη.
Τότε οι σύνεδροι δεν ήσαν περισσότεροι από 400!
Η International Society of Thrombosis and Haemostasis τα συνέδρια αυτά τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Οι στόχοι της είναι να ενθαρρύνει και να προωθεί την επιστήμη σχετικά με τα σημαντικά ιατρικά προβλήματα της θρόμβωσης και τις διαταραχές της αιμόστασης (αιμορραγικού τύπου) και της αγγειακής βιολογίας.
Ταυτόχρονα τα συνέδρια της Εταιρείας παρέχουν ένα φόρουμ για τη συζήτηση αυτών των προβλημάτων, ένα πεδίο ενθάρρυνσης της έρευνας στα προβλήματα αυτά από τους επιστήμονες των διάφορων σχετικών αντικειμένων, τη διάχυση και την ανταλλαγή των ιδεών μέσω των επιστημονικών συνεδριάσεων και των έγκαιρων δημοσιεύσεων για να τυποποιήσουν την ονοματολογία και τις μεθόδους έρευνας και θεραπείας ανάλογα με την περίπτωση.
Στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου παρουσιάστηκαν προφορικά 400 εργασίες και αναρτήθηκαν άλλες 2800. Ταυτόχρονα έγιναν 25 συμπόσια με 3-4 ομιλητές το καθένα, 6 επιλεγμένες θεματικές πλήρεις διαλέξεις και 32 διαλέξεις σε θέματα αιχμής.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στο τομέα της θρόμβωσης και της αιμόστασης. Συνεπώς τα δεδομένα του αποτελούν πηγή μάθησης «…Με καινοτόμες ολομέλειες και εκπαιδευτικά εργαστήρια-συζήτησης, το συνέδριό μας άλλη μια φορά παρέχει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για την ανταλλαγή των νέων εννοιών- ιδεών και προσεγγίσεων στην προώθηση της σφαιρικής διαχείρισης των ασθενών με αιματολογικές διαταραχές (αιμορραγικές ή θρομβωτικές).
Το συνέδριο παρέχει αναμφισβήτητα μια μοναδική ευκαιρία για την διακονία της επιστήμης που είναι η κατευθυντήρια δύναμη της κοινωνίας μας και του επαγγέλματός μας!» δήλωνε την πρώτη μέρα ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Professor Henri Bounameaux.
- Ένα από τα θέματα αιχμής του συνεδρίου ήταν τα νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της θρομβοεμβολικής νόσου. Τέτοια φάρμακα περίπου 10 τον αριθμό ελέγχονται αυτήν τη στιγμή σε πάρα πολλά σημεία της γης. Τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα ανάλογης έρευνας σε ανθρώπους ανακοινώθηκαν για ένα από τα νέα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, το rivaroxaban, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία της θρομβοεμβολικής νόσου. Ένα ακόμη φάρμακο που χορηγείται επίσης από το στόμα -το dabigatran αλλά και το idraparinux (ένεση συνθετικού πεντασακχαρίτη που χορηγείται μια φορά την εβδομάδα –αντί του arixtra που χορηγείται καθημερινά) έκλεψαν την παράσταση στο συνέδριο.
- Συγκεκριμένα το R ivaroxaban (εκλεκτικός ανασταλτής του ενεργοποιημένου παράγοντα Χa) χορηγείται από το στόμα, ο έλεγχος του σε ανθρώπους βρίσκεται σε φάση ΙΙΙ. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη χορήγησή του σε 2.531ασθενείς (με διπλή τυφλή τυχαία μελέτη) και διαπιστώθηκε ότι το rivaroxaban είναι καλύτερο στην πρόληψη της θρομβοεμβολικής νόσου (VTE) στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική ορθοπεδική επέμβαση ολικής αντικατάστασης γονάτων. Το rivaroxaban είναι δραστικότερο από την enoxaparin (Clexane, μια μΜΒΗπαρίνη) στην παρεμπόδιση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου στους ασθενείς αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία –ορόσημο- της μελέτης RECORD3, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο 21ο αυτό συνέδριο. Η μελέτη έδειξε ότι το rivaroxaban ακόμη μειώνει τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης (DVT), της μη θανατηφόρας πνευμονικής εμβολής (PE) και όλων των αιτίων θνησιμότητας κατά 49%. Παράλληλα παρατηρήθηκε πολύ μικρή αναλογία σημαντικής αιμορραγίας.
- Το Dabigatran εξάλλου (ένα επίσης από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο- εκλεκτικός άμεσα δρων ανασταλτής της θρομβίνης) μελετήθηκε σε 3.494 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αντικατάσταση ισχίων (επίσης σε τυχαιοποιημένη μελέτη με καθημερινές δόσεις dabigatran 150 mg, του dabigatran 220 mg, ή enoxaparin 40 mg, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του στην προφύλαξη από θρομβοεμβολικές επιπλοκές ήταν παρόμοια της enoxaparin.
- Το Idraparinux εξάλλου (είναι συνθετικός πεντασακχαρίτης που αναστέλλει –έμμεσα- με τη βοήθεια της αντιθρομβίνης τον ενεργοποιημένο παράγοντα Χa), όπως φαίνεται στην εικόνα 1, χορηγείται υποδορίως μια φορά την εβδομάδα ! Σε μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη (open-label) πήραν μέρος 4669 ασθενείς και συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητά του με τα απόό του στόματος κλασικά χορηγούμενα αντιπηκτικά- αντιβιταμίνες Κ- σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή . Θρομβοεμβολικά επεισόδια παρατηρήθηκαν σε ποσοστό 0,9% με το νέο φάρμακο ενώ με τις αντιβιταμίνες Κ το ποσοστό ήταν λίγο μεγαλύτερο 1,3% το έτος. Όμως προέκυψαν προβλήματα αιμορραγίας και διακόπηκε η μελέτη. Σχεδιάζονται συνεπώς νέες μελέτες προσαρμοσμένες σε διαφορετική δόση. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό ότι η έρευνα για το φάρμακο αυτό προχώρησε στην ανεύρεση αντιδότου που είναι εντελώς απαραίτητο στις περιπτώσεις αιμορραγιών (όπως φαίνεται στην εικόνα 2).
![]() |
Εικόνα 1 |
![]() |
Εικόνα 2. το Avidin είναι το ειδικό αντίδοτο που διευκολύνει την απομάκρυνση του Idraparinux ελαχιστοποιώντας έτσι τις αιμορραγικές επιπλοκές του φαρμάκου. |
Το δεύτερο σημαντικό μέρος της θεματολογίας του 21ου συνεδρίου αφιερώθηκε στην νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον κυρίως στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των χορηγούμενων θεραπευτικών σκευασμάτων.
- Νέα Τεχνολογία στην εφαρμογή της αιτιολογικής διερεύνησης της θρομβοφιλίας αλλά και της παρακολούθησης της αντίστασης που αναπτύσσουν αρκετά συχνά οι άρρωστοι στα χορηγούμενα φάρμακα (όπως π.χ. είναι τα αντιαιμοπεταλιακά ασπιρίνη, Plavix, Ticlopidine). Ήδη έχουν κατασκευαστεί ειδικά ευαίσθητα όργανα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων αυτών. Έτσι όλο και πιο πολλοί καρδιολόγοι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνουν την ανάγκη ελέγχου των ασθενών τους με τις μεθόδους αυτές που διαθέτουν πλέον οι ειδικοί αιματολόγοι που ασχολούνται με την αιμόσταση (μεθοδολογία που εγώ εφαρμόζω από πολύ νωρίς από το 2003)..
- Ανάλογη είναι και η ανάγκη για τη διερεύνηση της ανάπτυξης εκλεκτικών αντισωμάτων έναντι του συμπλέγματος ηπαρίνης 4ου αιμοπεταλιακού παράγοντα που οδηγεί στην θρομβοπενία που εισάγεται από την ηπαρίνη. Ήδη έχουν αναπτυχθεί – και διατίθενται στο εμπόριο- ειδικές μέθοδοι για τη διερεύνηση ανάπτυξης ειδικών αντισωμάτων έναντι της ηπαρίνης/4ου αιμοπεταλιακού παράγοντα (σύγχρονη μεθοδολογία που επίσης εφαρμόζουμε από το 1998, ενώ την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μΜΒΗ ελέγχουμε με δικιά μας μέθοδο από το 1991- Makris 1998 J of Angiology).
- Σε ότι αφορά τη διερεύνηση της αιτιολογίας της θρομβοφιλίας αναπτύχθηκαν οι σύγχρονοι μέθοδοι μελέτης του γενετικού υλικού (DNA με PCR όλων των γνωστών αιτίων που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για συμμετοχή στις θρομβώσεις) και θεμελιώθηκε η γνώση ότι η κληρονομική θρομβοφιλία είναι ολιγογενετική ασθένεια που η κλινική της εκδήλωση τις περισσότερες φορές απαιτεί συνδυασμό περισσοτέρων της μιας κληρονομικής αιτίας και συνύπαρξη και επίκτητου συμπαράγοντα όπως π.χ. το σύνδρομο της οικονομικής θέσης στα υπερπόντια πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.
- Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα απασχόλησαν σε αρκετές εργασίες σε ότι αφορά τη διερεύνηση και ταυτοποίηση της νοσηρής κατάστασης αλλά και των τρόπων θεραπευτικής αντιμετώπισης τους.
- Μια εντελώς νέα ενότητα στη θεματολογία του συνεδρίου ήταν η ερμηνεία που δίνεται πλέον στις παρατηρήσεις ότι αρκετοί ασθενείς δύσκολα ρυθμίζουν τη δόση τους με τις αντιβιταμίνες Κ με αποτέλεσμα άλλοτε να παρατηρούνται θρομβωτικές υποτροπές και άλλοτε σημαντικές αιμορραγίες. Η ερμηνεία που δίδεται πλέον εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες (ηλικία, βάρος σώματος, διατροφή) υπάρχουν και γενετικοί λόγοι που οδηγούν στην ευαισθησία ή στην αντίσταση. (Μεθοδολογία που έχω και εγώ αναπτύξει με τους συνεργάτες μου).
- Τέλος σημαντικό μέρος των εργασιών του συνεδρίου απασχόλησε η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον καρκίνο και τη θρόμβωση και αντίστροφα. Μελετήθηκαν με σύγχρονη τεχνολογία νέοι δείκτες αποκάλυψης της ενεργοποίησης της αιμόστασης που σχετίζονται αφενός με τα μικροσωματίδια των αιμοπεταλίων και αφετέρου με τα μικροσωματίδια που προέρχονται από τον ιστικό παράγοντα. Είναι τέλος πολύ σημαντικό το συμπέρασμα ότι οι ηπαρινές (μΜΒΗ και κλασική) έχουν και αντινεοπλασματικές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί και ήδη χρησιμοποιούνται στην πρόληψη αλλά και στη συμπληρωματική θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.
Η ομάδα μου και εγώ συμμετείχαμε στο συνέδριο αυτό με 5 αναρτημένες εργασίες.
- P-S-079 DIETARY EFFECT ON VITAMIN K-DEPENDED COAGULATION FACTORS AND ON PLATELETS’ AGGREGATION. LP Makri, MP Makris, SI Papamichos, PE Makris (GR),*
- P-M-036 TEN YEARS FOLLOW UP OF HEREDITARY HAEMORRHAGIC PARIENTS IN DENTAL PRACTICE. SP Makris, MP Makris, PE Makris* (GR)
- P-M-521 EPIDEMIOLOGICAL STUDY: CAUSES OF DETHS IN PTOLEMAIDA CITY. MP Makris, SI Papamichos, LP Makris, PE Makris* (GR)
- P-T-454 COINHERITANCE OF FV-LEIDEN MUTATION AND FV-HR2. MP Makris, SI Papamichos, A Kanidis, PE Makris* (GR)
- P-T-455 EVALUATION OF PRO-TIME MICROCOAGULLATION SUSTEM. SI Papamichos, MP Makris, PE Makris* (GR)
Πηγές:
Γράφει ο καθηγητής της Αιματολογίας- Αιμόστασης ΠΕ Μακρής http://www.haematology-haemostasis.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το Νοσοκομείο ''Γεώργιος Γεννηματάς'' επισκέφτηκε ο Κ. Μητσοτάκης
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ωφελεί ή όχι η άσκηση;
5 ιατρικές εξελίξεις του 2025 που δίνουν νέα ελπίδα σε ασθενείς

