Με 2,1 δισ επιβάτες αεροπορικών εταιριών να διασχίζουν τον πλανήτη πέρσι, οι μολυσματικές νόσοι μεταδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς από ποτέ, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Π.Ο.Υ καλεί τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις αναθεωρημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων κρίσεων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, νέες ασθένειες προκύπτουν με ρυθμό μιας το χρόνο, ρυθμό που ιστορικά δεν έχει σημειωθεί. Η έκθεση αναφέρει ότι θα είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι δεν θα ξαναδούμε ασθένειες όπως το AIDS, ο ΄Εμπολα και το SARS, αργά ή γρήγορα.

Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η παγκόσμια υγεία, ο Οργανισμός αναθεώρησε τις Διεθνείς Οδηγίες Υγείας τον Ιούνιο. Οι εθελοντικές οδηγίες αναλύουν το πώς θα πρέπει οι κυβερνήσεις να αναφέρουν δυνητικά επικίνδυνες επείγουσες καταστάσεις στον Οργανισμό.

Το 1951, όταν εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες για την υγεία και την αποφυγή μετάδοσης των ασθενειών, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Οι άνθρωποι ταξίδευαν με το πλοίο, καθυστερώντας τη μετάδοση των ασθενειών σε άλλες χώρες, ενώ οι νέες ασθένειες ήταν σπάνιες, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, σήμερα, μεγάλος αριθμός ατόμων έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι η εμφάνιση επιδημίας σε κάποιο μέρος του πλανήτη είναι θέμα ωρών από το να αποτελέσει άμεση απειλή γι άλλο μέρος του πλανήτη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Π.Ο.Υ επιβεβαίωσε περισσότερες από 1.100 εστίες παγκοσμίως, όπως χολέρα και γρίπη των πτηνών.

Υπάρχουν 39 καινούργια παθογόνα που δεν ήταν γνωστά στην προηγούμενη γενιά, όπως ο ιός HIV, ο Εμπολα και το SARS.

O Π.O.Y καλεί τις κυβερνήσεις να μοιραστούν δείγματα ιών ώστε να αναπτυχθούν εμβόλια και να ενταθούν οι προσπάθειες της κάθε χώρας ως προς την μάχη έναντι της εμφάνισης ασθενειών.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 ιατρικές εξελίξεις του 2025 που δίνουν νέα ελπίδα σε ασθενείς
Συνήθη λάθη που αποτελούν κοινή πηγή ιατρικών προβλημάτων κατά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς
Γιατί τον χειμώνα βαριόμαστε να ασκηθούμε;