Οι πολυβιταμίνες καταναλώνονται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, αλλά δεν φαίνεται να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τις χρησιμοποιούν για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων μεταξύ αυτών και οι καρδιακές παθήσεις, όμως η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 2 εκατομμύρια ανθρώπους πέντε χωρών (Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία), διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών δεν προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα συμφωνούν με τις οδηγίες της American Heart Association, οι οποίες δεν συνιστούν τη χρήση συμπληρωμάτων πολυβιταμινών ή μετάλλων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Joonseok Kim, επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι άνθρωποι ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων δεν προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ελπίζει τα ευρήματα της μελέτης να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αποδεδειγμένες μεθόδους για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων - όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η άσκηση και η αποφυγή χρήσης προϊόντων καπνού.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από 18 προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και μετάλλων και κινδύνου για ορισμένα καρδιαγγειακά προβλήματα. (Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν συμπληρώματα που περιείχαν περισσότερες από 3 βιταμίνες ή μέταλλα.)

Οι συμμετέχοντες σ’ αυτές παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Γενικά, οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν συμπληρώματα διατροφής.

"Αν και τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων που λαμβάνονται με μέτρο σπάνια προκαλούν άμεση βλάβη, παροτρύνουμε τους ανθρώπους να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς κατανοώντας τον ατομικό τους κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο και να συνεργαστούν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δημιουργήσουν ένα πλάνο που χρησιμοποιεί αποδεδειγμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης και, όταν χρειάζεται, ιατρική θεραπεία", δήλωσε ο Kim.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"