Μετά από μια καρδιακή προσβολή, ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αυξημένος για περισσότερο καιρό από όσο εκτιμάτο προηγουμένως, έδειξαν προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας έρευνας.

Ο Alexander Merkler, του Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η καρδιακή προσβολή είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο για τουλάχιστον 3 μήνες.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές γιατί η καρδιακή προβολή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα μπορούσε να είναι ότι βλάβη στην καρδιά δημιουργεί θρόμβους που μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο.

Ο Merkler δήλωσε ότι τα ευρήματα θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σχέση καρδιακής προβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς ενδεχομένως θα χρειαστούν αντιπηκτικά, δήλωσε ο Merkler. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ποιο δρα καλύτερα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ασθενείς από τους οποίους 46.000 νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προβολή και 80.000 για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανακάλυψαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ασθενείς που δεν εμφάνισαν.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τον πρώτο μήνα  μετά το εξιτήριο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός κατά τις 5-12 εβδομάδες μετά το εξιτήριο. Μετά από 12 εβδομάδες, ο κίνδυνος φάνηκε να επιστρέφει στα επίπεδα πριν την καρδιακή προσβολή.

Ο καρδιολόγος Dr. Gregg Fonarow, του University of California, δήλωσε ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι μετά από μια καρδιακή προσβολή, άντρες και γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, ο χρόνος που ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος δεν είναι σίγουρος, δήλωσε.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες μετά το εξιτήριο, αλλά παραμένει για 12 εβδομάδες, άσχετα από το είδος της καρδιακής προσβολής, δήλωσε.

Ο Fonarow, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιακής προσβολής, ώστε να συμβάλλει στο μετριασμό του πιθανού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Neurological Association, στην Ατλάντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο