Η φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την ευπάθεια στους ηλικιωμένους, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Geriatrics Society, επιβεβαιώνουν συμβουλές από γηριάτρους ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης κινδύνων που οφείλονται στην ευπάθεια, στους ηλικιωμένους: φτωχή υγεία, πτώσεις, αναπηρία και θάνατο.

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητο να είναι έντονη και μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα. Σε προηγούμενες έρευνες, η σωματική δραστηριότητα φάνηκε να βελτιώνει την ισορροπία, τη δύναμη, την κινητικότητα, την ταχύτητα βάδισης και τη μυϊκή μάζα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες 3.896 συμμετεχόντων 60 ετών και άνω, στη Μαδρίτη το διάστημα 2000-01.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει την επίδραση της άσκησης στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο, σε ηλικιωμένους πριν την ευπαθεια και με αδυναμία.

Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με αυτά προηγούμενων ερευνών για το ρόλο της άσκησης στη ρύθμιση της επιπλέον θνησιμότητας που συνδέεται με κριτήρια που σχετίζονται με την ευπάθεια- όπως η κούραση, η μυϊκή αδυναμία, η ταχύτητα βηματισμού, η λειτουργική αναπηρία και η θνησιμότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 12% ανέφερε κούραση, 7% χαμηλή αντίσταση όπως στο να ανεβαίνει σκάλες, 4% είχε περιορισμό στο να περπατά μεγάλη απόσταση, 2% ήταν άρρωστοι και 2% εμφάνισαν απώλεια βάρους.

Οποιοδήποτε από τα συστατικά της κλίμακας FRAIL συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο. Άνθρωποι πριν την ευπάθεια ή ευπαθείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο  σε σχέση με εύρωστους.

Χωρίζοντας περαιτέρω τους συμμετέχοντες κατά επίπεδα αδυναμίας, ποσοστό 52% είχε καλή υγεία, 4% βρίσκονταν πριν την ευπάθεια και 6% ήταν ευπαθείς

Κατά τη διάρκεια 14 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 1.801 συμμετέχοντες, ποσοστό 46%, πέθανε, περιλαμβανομένων 672 λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο σε σωματικά δραστήριους ανθρώπους που ήταν και αδύναμοι ήταν παρόμοιοι με τα επίπεδα ανθρώπων που πλησίαζαν στην ευπάθεια και αδρανών ανθρώπων.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε μερικώς να αναπληρώνει για το μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας που συνδέεται με την ευπάθεια στους ηλικιωμένους.

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις