Μικρή έρευνα του Ιατρικού πανεπιστημίου της Βιέννης ανακάλυψε μικροσκοπικά ίχνη αυτού, στο πεπτικό σύστημα ανθρώπων από 8 χώρες.

Εξι από τους 8 συμμετέχοντες έτρωγαν ψάρια αλλά όχι όλοι. Άλλες πιθανές θεωρίες είναι ότι  το παραπάνω συνέβη λόγω κατανάλωσης νερού από πλαστικά μπουκάλια, κατανάλωσης τροφής τυλιγμένης σε πλαστικό ή λόγω του ότι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια επιπλέουν στον αέρα πριν προσγειωθούν στην τροφή.

Η έρευνα δεν απαντά στο αν υπάρχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μόνο που υπέδειξε είναι ότι βρέθηκαν στα κόπρανα ανθρώπων μικροπλαστικά.

Καθένας από τους 8 συμμετέχοντες είχε μικροπλαστικά στα κόπρανα, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Philipp Schwabl, του Medical University of Vienna.

Περισσότερο από το 95% των σωματιδίων προερχόταν από πλαστικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες και στην αποθήκευση τροφίμων.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε αν αυτά τα πλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν να βλάψουν τους ανθρώπους.

Ο Dr. Kenneth Spaeth, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως το πλαστικό περιέχει δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που σε άλλα πλαίσια γνωρίζουμε πως μπορούν να διαφύγουν και δυνητικά να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων.

Η νέα έρευνα ακολουθεί έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας ότι μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν στο 90% του επιτραπέζιου αλατιού.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν δώσουν δείγμα κοπράνων. Τα ημερολόγια έδειξαν  ότι όλοι είχαν καταναλώσει τροφή ή νερό από πλαστικές συσκευασίες, ενώ 6 είχαν καταναλώσει ψάρια ωκεανού.

Εργαστηριακές εξετάσεις βρήκαν σωματίδια μικροπλαστικών (9 από 10 είδη πλαστικού).

Ο Schwabl δήλωσε ότι δεν υπάρχουν έρευνες σε ανθρώπους που να δείχνουν πως τα μικροπλαστικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι σωματίδια μικροπλαστικών μπορούν να μπουν στο κυκλοφορικό, το λεμφικό σύστημα και το ήπαρ.

Ο Dr. Arun Swaminath, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι μέσα στο έντερο θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντερική βλάβη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο United European Gastroenterology στη Βιέννη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα