Θα μπορούσε η λεβάντα να χρησιμοποιείται και στα νοσοκομεία; Τι λέει η επιστήμη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Frontiers in Behavioral Neuroscience δείχνει για πρώτη φορά ότι το συστατικό της ατμοποιημένης λεβάντας λιναλοόλη πρέπει να μυριστεί- όχι να απορροφηθεί στους πνεύμονες- για να δώσει τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο στρες πριν την εγχείρηση και σε αγχώδεις διαταραχές.

Ο Dr Hideki Kashiwadani, του Kagoshima University, στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι στη λαϊκή ιατρική εκτιμάται από παλιά ότι μυρωδάτα συστατικά από εκχυλίσματα φυτών μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος

Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν την επίδραση της λιναλοόλης, που περιέχεται σε εκχυλίσματα λεβάντας όσον αφορά τη χαλάρωση. Ο Kashiwadani εξέτασε ποντικούς για να διαπιστώσει αν η πρόκληση χαλάρωσης οφείλεται στη μυρωδιά της λιναλοόλης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά ποντικών που εκτέθηκαν σε ατμό λιναλοόλης για να δουν την αγχολυτική επίδραση της ουσίας. Όπως σε προηγούμενες έρευνες είδαν ότι η μυρωδιά της έχει αγχολυτική επίδραση σε φυσιολογικούς ποντικούς. Αυτό δεν επηρέασε την κίνησή τους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις βενζοδιαζεπίνες και τις ενέσεις λιναλοόλης των οποίων η επίδραση στην κίνηση είναι παρόμοια με αυτή του αλκοόλ.

Δεν υπήρχε αγχολυτική επίδραση σε ποντικούς που δεν μπορούσαν να μυρίσουν, υποδεικνύοντας ότι η χαλάρωση σε φυσιολογικούς ποντικούς οφειλόταν σε οσφρητικά σημάδια που προκάλεσε η μυρωδιά της λιναλοόλης.

Η αγχολυτική επίδραση στους φυσιολογικούς ποντικούς εξαφανίστηκε όταν αντιμετωπίστηκαν προηγουμένως με flumazenil, που μπλοκάρει υποδοχείς GABAA που ανταποκρίνονται στη βενζοδιαζεπίνη.

Αν συνδυαστούν τα αποτελέσματα, δείχνουν ότι η λιναλοόλη δεν δρα άμεσα σε υποδοχείς GABAA όπως οι βενζοδιαζεπίνες αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω οσφρητικών νεύρων στη μύτη για να παραχθεί η χαλαρωτική της επίδραση.

Η έρευνα επίσης ανοίγει την πιθανότητα η χαλάρωση που φάνηκε σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε
λιναλοόλη να οφείλεται στη μυρωδιά της ουσίας που εκλύεται στην εκπνοή.

Τα ευρήματα, μας φέρνουν πιο κοντά στην κλινική χρήση της ουσίας για την ανακούφιση από το άγχος. Για παράδειγμα, στην εγχείρηση για την ανακούφιση του ασθενούς από το άγχος πριν αυτή ξεκινήσει, και ως εναλλακτική λύση σε ασθενείς που έχουν δυσκολία να λάβουν από το στόμα αγχολυτικά, πχ ηλικιωμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!