Όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σε υψηλά επίπεδα, το επίπεδο του θορύβου κατά τη μετακίνηση συνήθως είναι και αυτό αυξημένο.

Δεν επηρεάζει μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία, αλλά και ο θόρυβος από τα ΜΜΜ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, έδειξαν προηγούμενες έρευνες.

Έρευνες για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς να λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την επίδραση του θορύβου στην υγεία θα μπορούσαν να υπερεκτιμούν την επίδραση της πρώτης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του  Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH), που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Heart Journal.

Η έρευνα εξέτασε τη συνδυαστική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου από τα αυτοκίνητα στη θνησιμότητα από καρδιακή προσβολή, λαμβάνοντας υπόψη τους θανάτους στην Ελβετία μεταξύ 2000 και 2008.

Αναλύσεις που περιλάμβαναν  σωματίδια μόνο (PM2.5)  υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνει κατά 5.2% ανα 10 μg/m³ στη μακροχρόνια συγκέντρωση στο σπίτι.

Έρευνες που επίσης λαμβάνουν υπόψη θόρυβο από τραίνα, αυτοκίνητα και αεροπλάνα αποκαλύπτουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής που αποδίδεται σε σωματίδια αυξάνεται σημαντικά λιγότερο (αύξηση 1.9% ανα 10 μg/m³ ). Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί ενδεχομένως να έχει υπερεκτιμηθεί σε έρευνες που δεν λαμβάνουν υπόψη ταυτόχρονα την επίδραση του θορύβου.

Ο ερευνητής Martin Röösli, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο θόρυβος από τα ΜΜΜ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 2% έως 3,4% ανα 10 ντεσιμπέλ αύξηση στη μέση στάθμη πίεσης ήχου στο σπίτι. Η επίδραση του θορύβου ήταν ανεξάρτητη από την έκθεση στη ρύπανση.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι άνθρωποι που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση και σε θόρυβο έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Επομένως, η επίδραση είναι αθροιστική.

Ο Röösli δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι και οι δυο εκθέσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ταυτόχρονα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στις πολιτικές και στις μελλοντικές έρευνες.

H έρευνα περιέλαβε όλους τους θανάτους (19.261) που αναφέρθηκαν στην Ελβετία την περίοδο 2000 έως 2008.

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"