Η διαμονή σε στρεσογόνο γειτονιά συνδέεται με ταχύτερη γήρανση, σύμφωνα με νέα έρευνα που χρησιμοποίησε τελομερή ως δείκτη γήρανσης.

Η έρευνα συνέδεσε την υγεία πληθυσμού και την έρευνα μοριακής βιολογίας και ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ανέφεραν προβλήματα στον τόπο που διέμεναν,  όπως βανδαλισμούς και κλοπές, είχαν μικρότερο μήκος τελομερών και η επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες.

Το μήκος των τελομερών είναι βιολογικός δείκτης ηλικίας και κονταίνει με τον καιρό.

Στην  έρευνα, το κοντύτερο μήκος τελομερών υπήρχε ακόμα και όταν η ανάλυση έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που συνδέονται με το μήκος όπως ηλικία, φύλο, κοινωνική θέση, διατροφή, βάρος, κατάθλιψη και φόρμα.

Στα προβλήματα περιλαμβάνονταν μυρωδιές, καπνός και ενοχλήσεις από παιδιά ή εφήβους.

Η έρευνα έδειξε ότι χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες στη γειτονιά σχετίζονταν με επιταχυνόμενη γήρανση-και η επίδραση ήταν πιο εμφανής στις γυναίκες

Ο καθηγητής Paul Shiels, πρόσθεσε ότι ήδη ξέρουμε πως υπάρχει κενό στην υγεία και τη μακροζωία μεταξύ πιο εύπορων και πιο φτωχών περιοχών, επομένως νέες γνώσεις χρειάζονται, καθώς το τοπικό περιβάλλον μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την υγεία.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι το περιβάλλον μιας γειτονιάς, δυνητικά μπορεί να μεταβληθεί και περαιτέρω προσπάθειες προς τη βελτίωση τοπικών κοινωνιών με μειονεκτήματα μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμες για τη μείωση της επίδρασης του πόσο γρήγορα γερνούν άνθρωποι.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  PLOS One. 

Πηγές:
PLOS One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας