Άνθρωποι με μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε ανάλυση 3.000 κομητειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μικρή άνοδος στη μακροχρόνια μέση έκθεση σε PM2.5 αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 περισσότερο από  10%.

Ο Jeremy Jackson, του American Museum of Natural History, δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης κάνει πιο σοβαρή τη γρίπη και άλλες πνευμονικές νόσους, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι το PM2.5 αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από την COVID-19.

Το εύρημα του αυξημένου κινδύνου δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια ποιος θα μπορούσε να υποκύψει στον ιό, δήλωσε ο ερευνητής Xiao Wu.

Ελπίζει τα στοιχεία να ενθαρρύνουν όσους λαμβάνουν αποφάσεις να επανεξετάσουν τις βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία θνησιμότητας από κορωνοιό και τα συνέκρινε με συγκεντρώσεις PM2.5 στις ΗΠΑ το διάστημα 2000-2016.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μικρή αύξηση της ρυπανσης-1 μικρογραμμάριο ανα κυβικό μέτρο- συνδεόταν με 11% άνοδο στο ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο σε μια κομητεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας