Η διατροφή με κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο λεπτό έντερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το λεπτό έντερο αποτελεί το 75% της πεπτικής οδού, αλλά σπάνια εμφανίζονται εκεί καρκίνοι, οι οποίοι συχνότερα εμφανίζονται στο παχύ έντερο.

Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν όσον αφορά τον καρκίνο στο λεπτό έντερο είναι σημαντικός όχι μόνο γιατί τα περιστατικά αυτού του είδους καρκίνου βρίσκονται σε ανοδική πορεία αλλά γιατί μπορεί ενδεχομένως να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα άλλες κακοήθειες του γαστρεντερικού, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Dr.

Amanda J. Cross, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Μαίρυλαντ.

Ευρήματα αρκετών ερευνών έχουν σχετίσει την κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο στο παχύ έντερο, αλλά η σχέση με τον καρκίνο στο λεπτό είχε λάβει μικρή προσοχή και δεν είχε εξεταστεί σε εκτενή κλίμακα.

Η ομάδα εξέτασε τη σχέση διατροφής με τον καρκίνο στο λεπτό έντερο σε 500.000 άντρες και γυναίκες. Με ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης εντοπίστηκε η πρόσληψη κρέατος και λίπους. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 8 χρρόνια για ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου.

Κατά την επανεξέταση, 60 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα και 80 γαστρικό καρκινοειδή όγκο-σπάνιο τύπο καρκίνου του στομάχου.

Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος και κακοήθειας στο λεπτό έντερο.

Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους από την άλλη μεριά, σχετίστηκε με την ανάπτυξη κακοηθών όγκων. Σε σχέση με ανθρώπους που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση κορεσμένου λίπους, αυτοί με την υψηλότερη πρόσληψη είχαν 3,18 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κακοηθών όγκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία