Ποντίκια τα οποία σε έρευνα ταΐστηκαν με τροφή fast food επί 9 μήνες, έδειξαν σημάδια ανάπτυξης μη φυσιολογικών μαζών στον εγκέφαλο, που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer, ανακοίνωσαν Σουηδοί ερευνητές.

Τα ευρήματα που έρχονται από σειρά δημοσιευμένων ερευνών επιστήμονος από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα δείχνουν πώς μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο της πιο συνήθους μορφής άνοιας.

Εξετάζοντας τον εγκέφαλο των ποντικών οι επιστήμονες ανακάλυψαν χημική μεταβολή που δεν διέφερε από αυτή που παρατηρείται στον εγκέφαλο ασθενούς με Alzheimer, δήλωσε η Susanne Akterin, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Υποψιαζόμαστε τώρα ότι μεγάλη πρόσληψη λιπαρών και χοληστερόλης, σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αρκετές ουσίες του εγκεφάλου αποτελώντας παράγοντα που συντελεί στην εμφάνιση της νόσου.

Στην έρευνά της η Akterin εστίασε σε ποικιλομορφία γονιδίου το οποίο ονομάζεται apoE4 και υπάρχει στο 15-20% των ανθρώπων και είναι γνωστός παράγοντας εμφάνισης της νόσου.

Μελέτησε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί να μιμούνται την επίδραση της ποικιλομορφίας του γονιδίου σε ανθρώπους και που ταΐστηκαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη κα χοληστερόλη για 9 μήνες-τα γεύματα αντιπροσώπευαν το διατροφικό περιεχόμενο των fast food.

Τα ποντίκια έδειξαν χημικές μεταβολές στον εγκέφαλό τους υποδεικνύοντας μη φυσιολογική συσσώρευση της πρωτεΐνης tau καθώς και σημάδια οτι η χοληστερόλη στην τροφή μείωσε τα επίπεδα άλλης πρωτεΐνης, της Arc που σχετίζεται με την αποθήκευση των αναμνήσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν ορισμένες ενδείξεις για το πώς μπορεί να προληφθεί το Alzheimer, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία