Σάλπιγγες που αφαιρούνται μετά από υστερεκτομή μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσουν καλή πηγή βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με ερευνητές. Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν άφθονες πηγές ανώριμων κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ανθρώπινοι ιστοί, όπως μυς και οστά.

Η ανακάλυψη αποτελεί άλλη ‘ηθική’ οδό για τη δημιουργία θεραπειών με βλαστοκύτταρα για νόσους όπως η αρθρίτιδα, χωρίς να χρησιμοποιούνται έμβρυα.

Οι ειδικοί έχουν ήδη δείξει ότι η απόκτηση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, την έμμηνο ρύση, τα δόντια και το λιπώδη ιστό είναι εφικτή.

Η νέα έρευνα, ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, υποδεικνύει ότι οι σάλπιγγες, που αφαιρούνται στην υστερεκτομή ή σε επεμβάσεις στείρωσης μπορεί να προστεθούν στη λίστα.

Όταν αφαιρέθηκαν, οι επιστήμονες τα πολλαπλασίασαν και στη συνέχεια ‘επεξεργάστηκαν’ τα μεσεγχυματικά κύτταρα για να μετατραπούν σε φαινομενικά υγιή μυ, λίπος, χόνδρο και κυτταρικές γραμμές οστού στο εργαστήριο.

Δεδομένου ότι αυτά τα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι ικανά να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη στη σάλπιγγα, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για την κατανόηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας, καθώς και να αποτελέσουν πηγή βλαστικών κυττάρων για Ανανεωτική Ιατρική.



Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και έρευνα πριν χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς κύτταρα σαν αυτά.

Μεγάλο μέρος της έρευνας στα βλαστοκύτταρα έχει εστιάσει σε αυτά που λαμβάνονται από έμβρυα, καθώς έχουν απεριόριστη ικανότητα να γίνουν οποιοσδήποτε τύπος κυττάρου και ιστού στο ανθρώπινο σώμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘The Journal of Translational Medicine.’

Πηγές:
‘The Journal of Translational Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης συμπληρώματος για τον ύπνο
Ανακαλούνται παρτίδες αντιβιοτικού - Τι αναφέρεται σε απόφαση του ΕΟΦ
Νέος πρόεδρος στο Ιατρικό Αθηνών αναλαμβάνει ο Βασίλης Αποστολόπουλος