Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες παρόχους του ΕΟΠΥΥ και προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η παραίτηση της κυβέρνησης και η πορεία προς τις εκλογές, όπως προκύπτει από το διάγγελμα του πρωθυπουργού (φωτό) οδηγούν μοιραία σε παράταση εξόφλησης τμήματος των τεράστιων οφειλών που εμφανίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας.

Οι αποπληρωμές γίνονται με ρυθμό χελώνας, καθώς τα ταμεία είναι άδεια. Ενδεικτικές είναι οι συστηματικές καθυστερήσεις καταβολής της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ (43 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα).

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε, πάντως, την Παρασκευή ότι δίνεται στον ΕΟΠΥΥ πρόσθεση επιχορήγηση 43 εκατομμυρίων ευρώ για τον Αύγουστο. Τον τρέχοντα μήνα, ο Οργανισμός επιχορηγήθηκε συνολικά με 87 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των παρόχων του ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (έως το τέλος του 2011), τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οργανισμός οφείλει σε όλους τους παρόχους (κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς) και στον σχεδιασμό της διοίκησής του είναι η εξόφληση ενός ακόμη μήνα στο τέλος Αυγούστου.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν με τους προβλεπόμενους πόρους (εισφορές κλάδου Περίθαλψης) στα οικονομικά του Οργανισμού.

Σύνολο

Εκτιμάται ότι η καταβολή των οφειλών που έχουν τα Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους και τους ασφαλισμένους του.

Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του κουαρτέτου των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν συνέπεια από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πρότειναν, δε, να πληρώνουν επιπλέον της συμμετοχής τους (50 έως 100 εκατομμύρια μηνιαίως), προκειμένου να καλυφθεί το δικό τους “άνοιγμα” έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο και τους παρόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Νοσοκομεία

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εκτιμάται ότι οφείλουν πολύ περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ελλείψεις κάθε φύσης υγειονομικού υλικού και τροφίμων.

Το πρόβλημα είχε ενταθεί τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls).

Στελέχη δημοσίων νοσοκομείων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα χρωστούν σε...όποιον περνάει την πόρτα τους!

Με εντολή του υπουργού Υγείας, διατέθηκαν 60 εκατομμύρια, προκειμένου να νοσηλευτικά ιδρύματα να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο