Παραμένει η αδικία που γίνεται σε βάρος των νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Το επίδομα δικαιούνται μία σειρά άλλων επαγγελματιών Υγείας, εκτός των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά σε στενή επαφή με μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης χαρακτηρίζει άδικη τη διάκριση αυτή, την οποία αποδίδει σε γραφειοκρατικό λάθος που δεν έχει αντιμετωπιστεί από το 2012 έως σήμερα.

Το πρόβλημα – εξηγεί – ξεκίνησε με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, πριν από πέντε χρόνια. Μέχρι τότε, οι νοσοκομειακοί λάμβαναν το λεγόμενο “νοσοκομειακό επίδομα”, το οποίο ανερχόταν στα 240 ευρώ τον μήνα.

Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, στις αρχές του 2012, οι φυσικοθεραπευτές δεν συμπεριλήφθηκαν στις άλλες ομάδες νοσοκομειακών, οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας τριών κατηγοριών (35, 70 και 150 ευρώ τον μήνα).

Το εν λόγω επίδομα δικαιούνται νοσηλευτές, παρασκευαστές, ακτινολόγοι, ιματιστές και τεχνικοί, οι οποίοι – σε πολλές περιπτώσεις – δεν έρχονται σε τόσο στενή επαφή με τους ασθενείς όσο οι φυσικοθεραπευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, ο ΠΣΦ έθεσε το πρόβλημα στην Πολιτεία και όλοι αναγνώρισαν που είχε γίνει λάθος, το οποίο ωστόσο δεν έχει λυθεί από τότε. Ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε επιχειρηματολογήσει στη Βουλή υπέρ του κλάδου.

Κόστος

Ο κ. Λυμπερίδης αναρωτιέται γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία, δεδομένου ότι το κόστος για την Πολιτεία είναι μικρό. Το επίδομα – σημειώνει – αφορά 500 έως 600 φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η υπόθεση βρίσκεται σήμερα στα δικαστήρια, έπειτα από προσφυγές που έχουν γίνει κατά της μη καταβολής του επιδόματος, με τις δικαστικές αποφάσεις να αναμένονται μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Είναι πολύ πιθανό να δικαιωθούν, όπως συνέβη με τις προσφυγές για το ίδιο θέμα από άλλους κλάδους, όπως οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Αυτονόητο

“Δεν ζητούμε χάρη από την Πολιτεία, αλλά να εφαρμοστεί το αυτονόητο”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα, με την ψήφιση νομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Με το εν λόγω νομοθέτημα, επεκτάθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος στους ΟΤΑ, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν ηλεκτροσυγκολητές, εργάτες, μηχανοτεχνίτες, βαφείς και φανοποιοί...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή