Σε ελάχιστη έκταση τεσσάρων στρεμμάτων πρέπει να λειτουργούν οι καθετοποιημένες μονάδες καλλιέργειες και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα “Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης”, το οποίο κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Τις διατάξεις του νομοθετήματος παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (φωτό).

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, πως το θέμα αποτελούσε μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα, η οποία αντιμετωπίζεται.

Παρέχονται – είπαν – θεραπευτικές δυνατότητες στους ασθενείς, ενώ δημιουργούνται και αναπτυξιακές προοπτικές για την Οικονομία.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής:

Η πρόσβαση των ασθενών στα προϊόντα θεραπευτικής κάνναβης θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο, όπως συμβαίνει και με τις άλλες φαρμακευτικές ουσίες.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα ουσιών αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ποικιλίες

Θα καλλιεργούνται ποικιλίες του είδους “Cannabis Sativa L”, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Δεν θα επιτρέπεται η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.

Η έκταση στην οποία θα παράγεται το προϊόν, θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι χώροι καλλιέργειας, μεταποίησης και οι υποστηρικτικοί χώροι (διάδρομοι, υπόστεγα, χώροι αποθήκευσης και φόρτωσης).

Δικαίωμα παραγωγής έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού ως δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δηλαδή "καθαρό" ποινικό μητρώο.

Έλεγχος

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, η κάνναβη και οι ουσίες της ταξινομούνται πλέον στον δεύτερο πίνακα ναρκωτικών ουσιών (Β), ο οποίος περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης.

Οι ουσίες του πίνακα Β αξιοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως για την παυσίπονη δράση τους (μορφίνη). Βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο προμήθειας κυκλοφορίας και διάθεσης του κράτους.

Το κρατικό μονοπώλιο των ουσιών του συγκεκριμένου πίνακα διαχειρίζεται η “Ειδική Διαχείριση Ναρκωτικών”, η οποία είναι υπηρεσία του τμήματος Ναρκωτικών, της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο