Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η ανάγνωση των στοιχείων φαρμακευτικής δαπάνης στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο 2014 – 2017, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας πέρυσι τα 251,55 ευρώ, έναντι μόλις 146,94 ευρώ το 2014 (αύξηση 71,19%).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στο συνολικό κόστος ανά ασθενή, παρά το ότι καταγράφεται αισθητή μείωση στα κόστη για υγειονομικό υλικό.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του “Ιπποκράτειου” Θεσσαλονίκης.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως το ίδιο διάστημα δεν υπήρξε καμία αξιόλογη διαφοροποίηση στον αριθμό των νοσηλευθέντων ασθενών, οι οποίοι ανήλθαν το 2017 σε 57.282, έναντι 55.690 το 2014 (αύξηση μόλις 2,85%).

Την παρατήρηση έκανε, με ανάρτηση στο facebook, ο Χρήστος Καζάσης (φωτό), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας. Ο κ. Καζάσης είναι εμβιομηχανικός – εμπειρογνώμονας αξιολόγησης και διάχυσης ιατρικής τεχνολογίας και έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου.

Σε σχετικό του σχόλιο, αναφέρει πως “...η φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευόμενο διπλασιάσθηκε από το 2015 στο 2017, όταν ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν αυξήθηκε σημαντικά! Υπάρχει κάποια εξήγηση ή τυχαίο γεγονός;”, αναρωτιέται.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ένα σχόλιο οικονομολόγου, ο οποίος αποφαίνεται πως “δεν βρίσκεις λογικό συμπέρασμα...”.

Ο ίδιος επισκέπτης σημειώνει πως αν πολλαπλασιάσεις τους νοσηλευθέντες με τη μέση διάρκεια νοσηλείας και κάνεις αναγωγή στα αναρτημένα στοιχεία, είναι εντελώς διαφορετικά:

“Το όλον πόνημα, εκτός από λιβανωτό είναι και ασυνάρτητο. Έχω την εντύπωση πως διαίρεσαν π.χ. το ποσό που πλήρωσαν - ακόμη και για παρελθούσες χρήσεις - το διαίρεσαν με νοσηλευθέντες”...

Άλλος επισκέπτης αναφέρει πως “όταν μετά τις συνεχείς μειώσεις και την φορολογία εξαφανίζονται τα φθηνότερα σκευάσματα, μένουν τα ακριβά για την ίδια χρήση και πάθηση, δεν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη”;

Στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, το ερώτημα είναι τι γίνεται με το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων.

Αύξηση

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, αύξησε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής (clawback).

Με την αύξηση, ο “κλειστός” ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 580 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 485 εκατομμύρια αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατομμύρια το “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης και τα 82 εκατομμύρια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε αντίθεση με την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, η οποία μπορεί να ελεγχθεί σε όλες τις παραμέτρους, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα νοσοκομεία ο έλεγχος είναι πολύ πιο δύσκολος.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει και στο ΕΣΥ παρόμοιο σύστημα με εκείνο που λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, το συνταγογραφικό προφίλ των γιατρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει