Στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas του Άμστερνταμ θα εγκατασταθεί η νέα έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η πρόταση της ολλανδικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο συνεδρίασε έκτακτα την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει το θέμα.

Η νέα έδρα του ΕΜΑ πρέπει να είναι λειτουργική έως τον Μάρτιο του 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντηση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το συμβούλιο ψήφισε την αναθεωρημένη προσφορά της ολλανδικής κυβέρνησης σχετικά με τους νέους μόνιμους χώρους του ΕΜΑ στην επιχειρηματική περιοχή Zuidas.

Ενέκρινε την κοινοποίηση στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της πρόθεσης της EMA να μεταβεί στο νέο κτίριο.

Οι ολλανδικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να δημιουργήσουν νέες και κατάλληλα προσαρμοσμένες μόνιμες εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν πλήρως τις ειδικές ανάγκες του ΕΜΑ. Διαβεβαίωσε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού πως το
κτίριο θα είναι έτοιμο έως τις 15 Νοεμβρίου 2019.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στις 6 Φεβρουαρίου, όταν και αποσαφηνίστηκαν από τη διοίκηση του ΕΜΑ τα εκκρεμή τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ο Οργανισμός αναμένει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες την έγκριση των οικονομικών του υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει στη σύμβαση για το νέο κτίριο.

Zuidas

Η περιοχή Zuidas (Νότιος Άξονας στα ολλανδικά) είναι μία γρήγορα αναπτυσσόμενη επιχειρηματική περιοχή στην πόλη του Άμστερνταμ και είναι γνωστή και σαν “Οικονομικό Μίλι”.

Βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Amstel και Schinkelalong, στην περιφερειακή οδό Α10. Έχει δεχθεί επιρροές από το La Défense στο Παρίσι και το Canary Wharf στο Λονδίνο.

Μελλοντικά, ο σιδηροδρομικός σταθμός, Amsterdam Zuid, που θα λειτουργεί στο κέντρο της περιοχής, θα γίνει ο δεύτερος κύριος σταθμός του Άμστερνταμ. Αναμένεται να είναι ο πέμπτος πιο πολυσύχναστος σταθμός επιβατών στην Ολλανδία, με συνδέσεις με το αεροδρόμιο Schiphol, το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι με τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, το Thalys.

Δίκτυο

Θα συνδεθεί επίσης στο γερμανικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, το ICE, μέσω της Ουτρέχτης και του Arnhem.

Το ταξίδι από το Zuidas προς το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Η μελλοντική ανάπτυξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια γραμμή του μετρό απευθείας στο αεροδρόμιο. Ένας άλλος σύνδεσμος υψηλής ταχύτητας έχει προταθεί από κοινοπραξία εταιρειών μεταξύ του αεροδρομίου του Άμστερνταμ Schiphol, του Άμστερνταμ Zuid και της πόλης Almere.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η ABN - Amro και η Akzo Nobel, έχουν την έδρα τους σε αυτόν τον νέο τομέα. Από το 1998 έως το 2004, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Άμστερνταμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε.

Δημ.Κ.