Πρόστιμο 1.500 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Υγείας σε εταιρεία εμπορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Όπως έδειξε ο σχετικός έλεγχος, η εταιρεία διέθετε στην ελληνική αγορά περιέκτες επαναπλήρωσης, στους οποίους ο όγκος νικοτίνης στο υγρό ξεπερνούσε τα 10 ml, που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες σχετίζονται με την υγεία του χρήστη.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη επιφυλακτική με την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων, δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο των περιεκτών επαναπλήρωσης.

“Περιέκτης επαναπλήρωσης” είναι το δοχείο που περιέχει υγρό, στο οποίο περιέχεται νικοτίνη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για να επαναπληρώσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει το “άτμισμα” σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και με τα συμβατικά προϊόντα καπνίσματος.

Σχετικές οδηγίες δίνονται σε τακτικές εγκυκλίους τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου, με πιο πρόσφατη αυτή που εκδόθηκε στο τέλος Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε από το Iatronet.

Προδιαγραφές

Στο άρθρο 18 του νόμου 4419/2016 προβλέπονται μία σειρά από προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:

Το υγρό που περιέχει νικοτίνη διατίθεται στην αγορά μόνο σε ειδικούς περιέκτες επαναπλήρωσης, ο όγκος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 10 ml, σε αναλώσιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή φιαλίδια μίας χρήσης και ο όγκος των φιαλιδίων ή των δοχείων δεν υπερβαίνει τα 2 ml,

Το υγρό που περιέχει νικοτίνη δεν περιέχει νικοτίνη που υπερβαίνει τα 20 mg/ml.

Το υγρό που περιέχει νικοτίνη δεν περιέχει μία σειρά από πρόσθετα, όπως: βιταμίνες ή άλλα πρόσθετα που δημιουργούν την εντύπωση ότι ένα προϊόν καπνού ωφελεί την υγεία ή ενέχει μειωμένους κινδύνους για την υγεία. Καφεΐνη ή ταυρίνη ή άλλα πρόσθετα και τονωτικές ενώσεις, που θεωρείται ότι δίνουν ενέργεια και ζωτικότητα. Πρόσθετα με χρωστικές ιδιότητες για τις εκπομπές.

Εξαιρουμένης της νικοτίνης, στο υγρό που περιέχει νικοτίνη χρησιμοποιούνται μόνο συστατικά που δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σε θερμαινόμενη ή μη μορφή.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χορηγούν τις δόσεις νικοτίνης σε σταθερά επίπεδα υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης.

Οδηγίες

Ηλεκτρονικά τσιγάρα και περιέκτες επαναπλήρωσης πρέπει να περιέχουν ενημερωτικό φυλλάδιο (και στα ελληνικά) με πληροφορίες όσον αφορά:

  • Τις οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης του προϊόντος, καθώς επίσης και μνεία ότι η χρήση του προϊόντος δεν συνιστάται σε νέους και μη καπνιστές.
  • Τις αντενδείξεις.
  • Τις προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου.
  • Τυχόν βλαβερές συνέπειες.
  • Τον κίνδυνο εθισμού και την τοξικότητα.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα και του νομικού ή φυσικού προσώπου επαφής εντός της Ένωσης.

Πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνουν κατάλογο όλων των συστατικών που περιέχονται στο προϊόν σε φθίνουσα σειρά βάρους και αναφέρουν το περιεχόμενο σε νικοτίνη του προϊόντος και τη χορήγηση ανά δόση, τον αριθμό της παρτίδας παραλαβής και σύσταση στα ελληνικά να φυλάσσεται το προϊόν μακριά από παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα