Τα τεράστια κενά των προνοιακών δομών της χώρας, αναδεικνύει η περίπτωση του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

Οι 30 φιλοξενούμενοι στην εν λόγω μονάδα μεταφέρθηκαν στο πρώην νοσοκομείο Λοιμωδών και σε άλλες δομές, όπου νοσηλεύονται άποροι και ηλικιωμένοι.

Οι γονείς κατήγγειλαν πως οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών με αυτισμό είναι άθλιες, πως παραμένουν καθηλωμένα στα κρεβάτια και πως γίνεται υπερβολική χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου ανήκει η Πρόνοια, απάντησε πως “η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους.

Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους”.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για κατάρρευση των προνοιακών μονάδων από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων:

“Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες”, αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι, με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους.

Διαταραχές

Οι περισσότεροι έχουν ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν ατομικής περιποίησης ολόκληρο το 24ωρο (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία).

Οι 38 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που υπήρχαν στην χώρα μας, συγχωνεύτηκαν σε 12 Περιφερειακά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων για περιστολή των δαπανών.

Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.

Αναμονή

Η κοινή νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε “κόλαση”. Η έλλειψη μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε φτωχές οικογένειες.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως λίστα αναμονής για εισαγωγή σε προνοιακές μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

“Πώς μια άνεργη οικογένεια με οικονομικά προβλήματα μπορεί να συντηρήσει, να περιθάλψει στο σπίτι της ένα τέτοιο άτομο;”, αναρωτιέται το προεδρείο της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας πως πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της αναμονής.

Ελλείψεις

Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500 άτομα. Η κυβέρνηση παρέλαβε 4.000 προσωπικό και επί των ημερών της περιορίστηκε σε 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι μονάδες δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι που να παρέχουν ασφάλεια, σύγχρονα αναπηρικά καροτσάκια, αυτοκίνητα μεταφοράς περιθαλπόμενων, ειδικός διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος.

Δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα, βενζίνη για μετακίνηση των οχημάτων, δεν μπορούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Δεν έχουν χρήματα για συντήρηση και επισκευή των υδραυλικών και άλλων τεχνικών εγκαταστάσεων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο