Αύξηση των κουνουπιών στους χώρους που βρίσκονται έξω από το κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατέγραψαν οι εργαζόμενοι.

Το κτίριο του Οργανισμού, στη λεωφόρο Μεσογείων, διαθέτει κήπο, δύο πηγάδια και δεξαμενή πυρόσβεσης, όπου συγκεντρώνονται κουνούπια.

Με εντολή της διοίκησης, τοποθετήθηκαν ειδικές πόρτες και σχάρες με σήτες στα παραπάνω σημεία, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, ενώ αναμένεται και ψεκασμός των χώρων.

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών αποτελεί σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κρούσματα ασθενειών, οι οποίες είχαν εκριζωθεί από τη χώρα.

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας ζητεί την έναρξη προγράμματος έγκαιρης αντιμετώπισης των κουνουπιών.

Μετάδοση

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού).

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια - όσον αφορά στο διαβιβαστή - βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια εκτίμησης κινδύνου για την εξάπλωση παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια σε τοπικό επίπεδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα