Ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα μας αποτελούν οι συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, πρακτική που αποτελεί προτεραιότητα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο για την παραγωγή πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, όπως αναδείχθηκε από τους ομιλητές και το α΄ Στρογγυλό Τραπέζι του 2nd Health Innovation Conference (#hic18). 

«Οι ΣΔΙΤ συνδυάζοντας το δημόσιο ενδιαφέρον με την έρευνα και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, έχουν ανανεώσει στάσιμα έργα και έχουν οδηγήσει σε καινοτόμες λύσης για διάφορες βιομηχανίες, ιδιαίτερα του φαρμάκου», επισήμανε ο Χαράλαμπος-Φίλιππος Ιωσηφίδης, Managing Partner Europe, Iota Omega Ventures Pte Ltd., χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεργασία στο πεδίο της υγείας στο σύγχρονο κόσμο. Όπως εξήγησε, οι ΣΔΙΤ βελτιώνουν την πρόσβαση και την έκταση, τα ίδια κεφάλαια και την αποτελεσματικότητα, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα ρύθμισης και αύξησης της υπευθυνότητας.  Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην υιοθέτηση καλών πρακτικών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παρέχουν πρόσβαση σε καλύτερη τεχνολογία και έμψυχο δυναμικό.

«Στο χώρο της βιοτεχνολογίας οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζεται ότι επενδύουν κάθε χρόνο σε κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας με τα πανεπιστήμια πάνω από 65 δις δολάρια (outsourcing)», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, συμπληρώνοντας πως το 60% των φαρμάκων στις ΗΠΑ και το 20% στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί σε ακαδημαϊκά ερευνητικά εργαστήρια. Η Ελλάδα, αντίστοιχα, έχει φέρει 1,1 δις ευρώ από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα την τελευταία 5ετία. «Ιδεοληψίες και αναχρονισμοί έχουν κρατήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο περίκλειστο και σε απόσταση από το οικονομικό γίγνεσθαι και την επιχειρηματικότητα», εκτίμησε ο καθηγητής, τονίζοντας την ανάγκη η χώρα να είναι παρούσα σε αυτή την έκρηξη επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Φώτη Σακελλαρίδη, CEO Qualia Pharma, τα περισσότερα σύγχρονα βιοτεχνολογικά προϊόντα, αποτελούν έργο συνεργασιών της Ακαδημίας με την Βιομηχανία. «Στην Ελλάδα, παρόλο που το γνωσιακό κεφάλαιο είναι μεγάλο, οι συνεργασίες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και αφορούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες εταιριών και Ιδρυμάτων», διευκρίνισε. Μία από αυτές είναι η Qualia Pharma η οποία έχει σήμερα σε ανάπτυξη περισσότερα από 15 τέτοια καινοτόμα βιοτεχνολογικά έργα. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Λιάτσικο, καθηγητή Ουρολογίας, κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη καινοτομίας, αλλά το brain-drain. «Η καινοτομία χρειάζεται καινοτόμα μυαλά. Τα μυαλά που παράγουν την καινοτομία και την αξιολογούν φεύγουν», εξήγησε.

Ένα ακόμη πρόβλημα για τον καθηγητή είναι οι ελάχιστες μελέτες που διεξάγονται στον ελλαδικό χώρο, καθώς και η απουσία αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών με αποτέλεσμα συχνά η εμπορική προώθηση να προηγείται. «Στη λαπαροσκοπική χειρουργική η εξέλιξη είναι διαρκής. Παρά ταύτα επιβλήθηκε η ρομποτική χειρουργική, που δεν έχει όφελος για τον ασθενή παρά μόνο την άνεση του χειρουργού», ανέφερε ενδεικτικά, σημειώνοντας πως ήδη σε κάποιες χώρες σταδιακά κόβεται το reimbursement της επεμβατικής τεχνολογίας.  «Μόνο ο γνώστης της τεχνολογίας μπορεί να δώσει τα θετικά και τα αρνητικά μίας τεχνολογίας. Δυστυχώς οι αποφάσεις στην Ελλάδα δεν παίρνονται από τους γνώστες», κατέληξε.

Κοινός τόπος των ομιλητών η διαπίστωση πως, ο λόγος για τον οποίο δεν αξιοποιούμε τις υπάρχουσες δυνατότητες είναι η απουσία του κατάλληλου «οικοσυστήματος». Ο Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα θα πρέπει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην παραγωγή νέας γνώσης όσο και στην προώθηση της βιο-επιχειρηματικότητας. 

«Η διευκόλυνση των συνεργασιών, η ενδυνάμωση της μετακίνησης εξειδικευμένου προσωπικού μεταξύ ακαδημίας και επιχειρήσεων και η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας σε νέους επιστήμονες, είναι ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις του οικοσυστήματος», τόνισε. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης στη βιο-επιχειρηματικότητα του προγράμματος «ΒΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ». Για τον Α. Γραβάνη, στο πλαίσιο οικοδόμησης αυτού του οικοσυστήματος, κομβικής σημασίας είναι η αυτοδυναμία των πανεπιστημίων. Τράπεζες και ιδιώτες θα πρέπει, επίσης, να δουν τις ευθύνες τους. «Να δημιουργήσουν τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία (venture capitals) για την χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών έργων και κοινών εταιριών τεχνοβλαστών (spinoffs, startups) μέσα στα πανεπιστήμια και τα Eρευνητικά μας Kέντρα».

Στην ίδια κατεύθυνση ο Χ. Ιωσηφίδης, εκτίμησε πως η παθολογία της καινοτομίας δεν βρίσκεται στα πανεπιστήμια και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στα «γρανάζια» του κράτους. «Οι καθυστερήσεις σε πρόβλεψη κόστους και χρόνου υλοποίησης, δημιουργούν διάφορα προβλήματα, τα οποία ωστόσο μπορούμε να λύσουμε με τα εργαλεία που υπάρχουν, κάνοντας management όλων των ενδιαφερομένων πλευρών», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Iota Omega Ventures. «Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης των εταίρων σε μεγάλα προγράμματα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη κόστους και χρόνων υλοποίησης ώστε αυτοί να είναι ρεαλιστικοί και όχι εκτός προγράμματος και υπεραισιόδοξοι. Ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει μικρές εταιρίες που θέλουν να μπουν σε συνεργατικά σχήματα ώστε να μπορέσουν να πάρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια περισσότερα χρήματα και να επιτύχουν πιο γρήγορα  και πιο ουσιαστικά τους στόχους τους».

To HIC18 πραγματοποιείται με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του PhRMA Innovation Forum Ελλάδας.

Χαιρετίζοντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε την ανάγκη ενός μίγματος διεύρυνσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και την νοοτροπία των εταίρων που συμμετέχουν στο σύστημα. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες γιατί αν δεν τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, θα ακυρώσουμε την όποια ανάσα θα δώσει βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Το καλύτερο που θα πετύχουμε θα είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο κοντινό μέλλον. Η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εδώ και τώρα είναι απαραίτητη, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί τη χρονιά που διανύουμε η βιωσιμότητα των εταιριών και όσα αυτή συνεπάγεται, δηλαδή θέσεις εργασίας, ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, συνέχιση των αναπτυξιακών δράσεων όπως κλινικές μελέτες και παραγωγικής διαδικασία», ανέφερε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PIF Ελλάδας, δήλωσε: «Η καινοτομία για τον φαρμακευτικό κλάδο αποτελεί στρατηγική επιλογή με απόλυτο τρόπο. Ταυτόχρονα, είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και όρος επιβίωσης σε συνεχώς, ιστορικά μεταβαλλόμενες συνθήκες», προσθέτοντας πως η επίτευξη των στόχων και ο προσανατολισμός του φαρμακευτικού κλάδου απαιτούν γενναίες αποφάσεις, καθώς και την υιοθέτηση των κορυφαίων, διαθέσιμων επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών και δεδομένων. «Η χρηματοδότηση οφείλει να είναι αντάξια των υψηλών προσδοκιών ενός κόσμου, με βελτιωμένο και διαφορετικό καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε, τονίζοντας  πως η φαρμακευτική καινοτομία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε οι ασθενείς να ζουν καλύτερες και περισσότερες μέρες ποιοτικής ζωής. «Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου οι ανάγκες μεγεθύνονται, και όπου η κοινωνική και οικονομική κατάσταση οξύνουν και διογκώνουν τα προβλήματα, η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία δηλώνει παρούσα με κατηγορηματικό τρόπο», κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD