Απαισιοδοξία, καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζουν την ψυχολογία των Ελλήνων.

Συγκριτικές μελέτες δείχνουν πως οι αξίες η ελληνική κοινωνία κάνει μία στροφή σε πιο παραδοσιακές και συντηρητικές αξίες και κλείνονται στον εαυτό τους, θεωρώντας πως σχεδόν κανένας άλλος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης...

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα προκύπτουν από έρευνα της διαΝΕΟσις και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας, για πρώτη φορά, στη World Values Survey (WVS).

Πρόκειται για μία παγκόσμια έρευνα αξιών, που διεξάγεται από το 1981, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και το μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών, με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή.

Από τις απαντήσεις προκύπτουν συνοπτικά τα εξής:

  • Οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς. Τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια.
  • Εννέα στους δέκα διαφωνούν με την άποψη ότι "οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης".
  • Ένας στους τρεις θεωρεί την πολιτική κάτι σημαντικό για τη ζωή του, ενώ δύο στους πέντε απαντούν πως "συχνά" ή "πάντοτε" πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
  • Το 63% των Ελλήνων θεωρούν πως "η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις" και το ένα τρίτο θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται...
  • Ένας στους τρεις δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους.
  • Ένας στους τέσσερις δεν θα ήθελε για γείτονες μετανάστες και ένας στους πέντε άτομα διαφορετικής θρησκείας.

Ανησυχία

Ένας στους πέντε Έλληνες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, δύο στους πέντε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και ένας στους τρεις ανησυχεί για το ενδεχόμενο "πολέμου που να αφορά τη χώρα”.

Ένας στους δέκα δηλώνουν πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ τρεις στους δέκα δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν "συχνά" ή "πολύ συχνά" ληστείες.

Το 29% των Ελλήνων ανησυχούν μήπως δεν είναι "σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και τρεις στους πέντε ηλικίας 30 έως 49 ετών ανησυχούν "μήπως χάσουν τη δουλειά τους" ή "μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά".

Παρά τις αρνητικές σκέψεις, ωστόσο, περίπου επτά στους δέκα δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι (83% το ποσοστό στους νέους) και τέσσερις στους πέντε δηλώνουν πως έχουν "καλή" ή "πολύ καλή" υγεία (94% το ποσοστό στους νέους).

Επιστήμη

Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία.

Οι μισοί εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ το 64% θεωρεί πως η μετανάστευση "αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας". Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση "αυξάνει την ανεργία".

Το 55% των Ελλήνων συμφωνούν με την άποψη ότι "η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία", ενώ δύο στους πέντε συμφωνούν με την άποψη πως "όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν"...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;