Δεν είναι αστείο, αλλά πραγματικότητα και αφορά ένα από τα νομοθετήματα που διέπουν εν έτει 2019 τον κλάδο των φαρμακοποιών. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού του πλαισίου, προκειμένου να το επικαιροποιήσει, αφενός σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και αφετέρου να εντάξει σε αυτό διατάξεις του Ευρωπαϊκού δικαίου.

H αλλαγή του κώδικα δεοντολογίας των φαρμακείων -αφορά προεδρικό διάταγμα- αλλά και η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου περί φαρμακευτικών συλλόγων που είναι ο Νόμος 3601/28, θα απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών. 

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο ΠΦΣ, έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, αναγνωρίζοντας, το τελευταίο, την αναγκαιότητα αναμόρφωσης των δύο νομοθετημάτων. Μία διαδικασία που επί της ουσίας δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος αλλά ούτε και επηρεάζονται άλλοι φορείς. 

Η οποία, βεβαίως, αναμόρφωση, όπως μάθαμε, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, καθώς για παράδειγμα, ο Ιδρυτικός Νόμος φαρμακευτικών συλλόγων είναι γραμμένος  στην καθαρεύουσα. Ο σχετικός Νόμος είναι του 1928 με υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

Απαραίτητη είναι και η αναμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας στον οποίο, αν και κατά καιρούς υπήρξαν τροποποιήσεις άρθρων (1985, 1993, 2010) είναι επιτακτική η ανάγκη συμμόρφωσης στα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς.

Για το έργο της επικαιροποίησής τους έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΦΣ, επιτροπές αποτελούμενες από νομικούς και συνδικαλιστές. Το πλάνο είναι να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση των νομοθετημάτων εντός του προσεχούς διαστήματος, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργείο Υγείας για επικύρωση. Το επόμενο στάδιο μετά την υπουργική έγκριση είναι να πάρουν πια το δρόμο για την Βουλή και τη θεσμοθέτησή τους, για την οποία ο στόχος είναι να έχει γίνει πριν από τα τέλη της φετινής χρονιάς.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;