Λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα για 3.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι απασχολούνται στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπεται η μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους, καθώς απασχολούνται στην ίδια θέση επί 15 έτη.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχαν πραγματοποιήσει, για τον σκοπό αυτό, συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει την ανανέωση των συμβάσεων από την 1η Απριλίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μένουν μισθολογικά ακάλυπτοι για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση είχε θέσει το θέμα στους “θεσμούς”, ώστε τυχόν μονιμοποιήσεις τους να μην χαρακτηριστούν νέες προσλήψεις.

Οι εργαζόμενοι είχαν προγραμματίσει για σήμερα 24ωρη απεργία, διεκδικώντας μονιμοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος και την κατοχύρωση του υφιστάμενου προσωπικού.

Τα αιτήματά τους στηρίζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως προκύπτει από σειρά τοποθετήσεων του προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά το Μάρτιο του 1998 σε δύο περιοχές του Δήμου (Γκύζη και Σεπόλια).

Απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα.

Προτεραιότητα δίνεται σε όσους ζουν μόνοι ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

Ειδική αγωγή

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπεται και η πρόσληψη προσωπικού για την Ειδική Αγωγή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού, που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό, χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα