Ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια και μάλιστα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας (παρατίθεται πιο κάτω), εγκρίνεται η κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου από το έδαφος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στην περιοχή του Πειραιά.

Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν εντός του Άλσους Δεξαμενής, στο Κηποθέατρο και στο Άλσος Βώκου της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας. Θα γίνουν, επίσης, σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας Πειραιά, στην οποία έχει προκύψει κίνδυνος δημόσιας υγείας (εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου και ύπαρξη μεγάλου αριθμού κουνουπιών).

Μετά το τέλος των εφαρμογών, οι υπηρεσίες της Περιφέρειάς καλούνται να υποβάλλουν στο υπουργείο Υγείας λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια πρέπει να γίνονται προληπτικά κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με στόχο τις προνύμφες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η καταπολέμηση των ενηλίκων κουνουπιών πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά, μόνον όταν κρίνεται αναγκαίο.

Επισημαίνουν, δε, πως οι ψεκασμοί “υπέρμικρου όγκου”, με βιοκτόνα, σε κατοικημένες περιοχές, πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον “σε έκτακτες συνθήκες που απειλούν τη Δημόσια Υγεία”.

Νεκροί

Οι λοιμώξεις από ιό του Δυτικού Νείλου συνεχίζουν να προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Ελλάδα. Τρεις ακόμη νεκροί καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στους 34.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 289. Από αυτούς, οι 220 έχουν εκδηλώσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Με δεδομένο πως για κάθε ασθενή με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα αναλογούν 140 ακόμη που δεν έχουν καταγραφεί, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αγγίζει τα 31.000!

Περιοχές

Οι περιοχές της χώρας στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα είναι οι εξής:

Αττική: Αθήνα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Σαρωνικός, Διόνυσος, Μαρκόπουλο – Μεσογαίας, Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα – Ειδυλλίας, Φυλή, Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιο, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Χαϊδάρι, Πεντέλη, Μαρούσι, Νέο Ηράκλειο, Βριλήσσια, Παπάγου – Χολαργός, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Καλλιθέα, Μοσχάτο – Ταύρος, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Τροιζηνία – Μέθανα, Πέραμα, Κερατσίνι – Δραπετσώνα.

Κορινθία: Λουτράκι – Πέρα Χώρα – Άγιοι Θεόδωροι.

Αργολίδα: Άργος – Μυκήνες.

Βοιωτία: Τανάγρα, Αλίαρτος – Θεσπιείς, Θήβα.

Φθιώτιδα: Αμφίκλεια, Ελάτεια.

Εύβοια: Χαλκίδα.

Θεσσαλονίκη: Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό – Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, Δέλτα, Θερμαϊκός, Παύλος Μελάς, Λαγκαδάς, Θέρμη, Καλαμαριά, Αμπελόκηποι – Μενεμένη.

Ημαθία: Αλεξάνδρεια, Βέροια, Ηρωϊκή Πόλη Νάουσας.

Πέλλα: Αλμωπία, Πέλλα. Σκύδρα, Έδεσσα.

Κιλκίς: Παιονία, Κιλκίς.

Πιερία: Δίον – Ολύμπου.

Σέρρες: Ηράκλεια.

Χαλκιδική: Νέα Προποντίδα, Κασσάνδρα.

Ροδόπη: Κομοτηνή, Μαρωνεία – Σάπες.

Έβρος: Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη.

Ξάνθη: Ξάνθη.

Ρέθυμνο: Μυλοπόταμος, Ρέθυμνο.

Λάρισα: Λάρισα, Τέμπη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα