Την έντονη αντίδραση των γιατρών, προκαλεί απόφαση του υπουργείου Υγείας να παρατείνει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας σε δέκα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής εκτιμά πως θα υπάρξουν προβλήματα, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας, η διευρυμένη λειτουργία είναι πιλοτική και αφορά τα Κέντρα Υγείας Αθηνών, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων και Χαλανδρίου.

Στις εν λόγω δομές, επιμηκύνεται η ώρα λήξης της απογευματινής βάρδιας, από τις 7 το βράδυ, που ήταν μέχρι σήμερα, στις 9 το βράδυ.

Το εγχείρημα που υλοποιείται με τη συμμετοχή 86 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και – όπως εκτιμάται από το υπουργείο – στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας του αστικού πληθυσμού σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας κοντά στον τόπο κατοικίας τους και σε ώρες που συνήθως οι ροές των περιστατικών είναι προς τα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

Η διευρυμένη λειτουργία των δομών θα γίνει σε πιλοτική βάση για δύο μήνες και στο τέλος της περιόδου θα αξιολογηθεί το νέο σύστημα, θα εντοπιστούν πιθανά λειτουργικά προβλήματα και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Από τον μεγάλο αριθμό των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για τις συγκεκριμένες δομές, διαφαίνεται η θετική αποδοχή του προγράμματος από τους ωφελούμενους πολίτες.

Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με τις δομές μέσω της υπηρεσίας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση rdv.ehealthnet.gr.

Αντίδραση

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για αυθαίρετη απόφαση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες ελλείψεις, τόσο στο προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) όσο και στα εργαστήρια, ενώ παραβλέπει την έλλειψη φύλαξης των κτιρίων.

“Τονίσαμε στην 1η ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας ότι η παράταση της λειτουργίας κατά δύο ώρες στα υποστελεχωμένα και υπολειτουργούντα Κέντρα Υγείας, δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην περίθαλψη των πολιτών”, αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου τους.

Οι γιατροί ζητούν να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να υπάρξει πρόγραμμα εφημεριών, και να παρέχεται στους πολίτες καλύτερη φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να αποσυμφορηθούν.

Το προεδρείο του Συλλόγου σημειώνει πως το υπουργείο, προκειμένου να καλύψει την παταγώδη αποτυχία στελέχωσης των Το.ΜΥ με αυταρχικό τρόπο προχωρά σε επιμήκυνση της λειτουργίας, απαξιώνοντας και εξευτελίζοντας τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

Είλωτες

“Οι γιατροί δεν είναι ούτε είλωτες, ούτε άβουλα όντα. Προσφέρουν χρόνια τώρα στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και αγωνιστική”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Για την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί και για την ταλαιπωρία των πολιτών, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ.

Τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των γιατρών συνεδριάζει για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]