"Το γαρ όλον πρότερον αναγκαίον είναι του μέρους".
Αριστοτέλης, Πολιτικά 1253a20-24

Η "Σπείρα Θετικής Ενέργειας", σημειώνει η Ιφιγένεια Τσαντίλη, δημοσιογράφος, ΜSC Ψυχολογίας και ΜΜΕ, βασίζεται στο πανάρχαιο σύμβολο της σπειροειδούς καμπύλης την οποία μελέτησε ο Αρχιμήδης και περιέγραψε στο έργο του "Περί ελίκων’’. Αν και πρώτος παρατήρησε την καμπύλη, στην οποία η απόσταση μεταξύ δύο περιελίξεων παραμένει σταθερή, φαίνεται ότι το σχήμα αυτό είναι γνωστό στα προϊστορικά χρόνια αφού βρέθηκε στη Μεσοποταμία, στην Ινδία, στην Ιαπωνία αλλά και στην Ιρλανδία λαξευμένο πάνω στην είσοδο μεγαλιθικού τάφου και ενώ ήταν προγενέστερο των Κελτών έγινε το κυριότερο σύμβολο του Κέλτικου πολιτισμού. Στον ελλαδικό χώρο ήταν επίσης πολύ δημοφιλές. Βρέθηκε σε τοιχογραφία στον προϊστορικό οικισμό της Σαντορίνης, στη Μινωική Κρήτη, στα χρυσά αγγεία των Μυκηναίων και λαξεύτηκε σε πέτρες και βράχους, στόλισε τα κιονόκρανα, συμβολίζοντας την ανάπτυξη και τη συνέχεια, ως μέρος μίας ατέλειωτης κυκλικής γραμμής.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι σε εποχές που δεν ήταν ανεπτυγμένες οι τηλεπικοινωνίες και τα άλλα μεταφορικά μέσα που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών, μυστηριωδώς αυτό το σύμβολο κυριαρχούσε σε όλους τους πολιτισμούς, συνεχίζει η κα Τσαντίλη.

Η στροβιλιστική περιέλιξη, η σπείρα, η δίνη, είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης, είναι ο τρόπος που δημιουργείται η ζωή, από την κίνηση του DNA στο σώμα μας, μέχρι τη μορφή που έχει ο γαλαξίας μας. Τη σπειροειδή κίνηση την βλέπουμε παντού στη φύση. Από τα όστρακα έως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Από την κίνηση του ηλεκτρονίου μέχρι την κίνηση του αίματος στο σώμα μας. Οι ανεμοστρόβιλοι και οι τυφώνες κινούνται σπειροειδώς. Σχηματίζει το βόρειο και νότιο Σέλας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους στο Σύμπαν. Συνεπώς όπως και στο μακρόκοσμο, το Σύμπαν, έτσι και στο μικρόκοσμο, το σώμα μας, κυριαρχεί η σπειροειδής κίνηση.

Το ερέθισμα για να δημιουργήσει και να παρουσιάσει στο 2o,3ο και 4ο Therapy PLanet Festival τη "Σπείρα της Θετικής Ενέργειας", είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτή η δίνη που δημιουργεί ζωή εμπεριέχει τα πάντα. Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική του το έθεσε με μεγαλειώδη και ταυτόχρονα απλό τρόπο. "Είμαι ένα πλάσμα εφήμερο, αδύναμο, καμωμένο από λάσπη κι ονείρατα. Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζονται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου". Στον αντίποδα της ποίησης ένας άλλος σπουδαίος διανοητής από τον κόσμο της φυσικής επιστήμης εμπνεύστηκε μια θεωρία που συντάραξε την επιστημονική κοινότητα γιατί ουσιαστικά με τις νέες μελέτες του πάνω στις μαύρες τρύπες, αναίρεσε προηγούμενες μελέτες του γνωστές ως Hawking Paradox. Ο αστροφυσικός Steven Hawking εξέτασε τη στροβιλιζόμενη ενέργεια μικρών υποσωματιδίων από τον κόσμο της κβαντομηχανικής και πώς αυτά επενεργούν με θερμότητα και φως και επηρεάζουν τη μάζα της μαύρης τρύπας. Στην τριαντάχρονη έρευνά του δοκίμασε να ενώσει δύο αντίθετες μεταξύ τους θεωρίες, αυτή της βαρύτητας και της κβαντομηχανικής και δημιούργησε τη δική του θεωρία που ονομάζεται Hawking Radiation. Στη θεωρία αυτή η στροβιλιζόμενη ενέργεια συμπαρασύρει τα υποατομικά σωματίδια με την αρνητική μάζα στο κέντρο, προς τη μαύρη τρύπα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μάζα της και τελικά να εξατμίζεται, ενώ αυτά με την θετική μάζα εκτινάσσονται στο διάστημα ως ακτινοβόλα δύναμη.

Αυτή η δύναμη της κυκλικής ροής ενέπνευσε την κα Τσαντίλη, να συνδυάσει την κίνηση των περιστρεφόμενων δερβίσηδων με την κίνηση των υποσωματιδίων και να δημιουργήσει μια βιωματική εμπειρία που ονόμασε "Σπείρα Θετικής Ενέργειας". Η κίνηση ενεργοποιεί τη θετική σκέψη που είναι το ζητούμενο της θετικής ψυχολογίας, η οποία μετατρέπει το αρνητικό σε θετικό και προετοιμάζει το νου να δημιουργήσει και άλλες θετικές ορμονικές εκκρίσεις.

‘Καταλαβαίνοντας πώς λειτουργεί το Σύμπαν, βρίσκουμε απαντήσεις για τους δικούς μας προβληματισμούς. Συνδυάζοντας πληροφορίες και γνώσεις, επιστήμη (θετική ψυχολογία, Gestalt, φυσική, αστροφυσική) και τέχνη (χορός και μουσική), δημιουργούμε ένα υγιές περιβάλλον με τη Σπείρα της Θετικής Ενέργειας. Η βιωματική αυτή εμπειρία μας επιτρέπει να συμμετέχουμε και να αναπτυχθούμε αρμονικά, ώστε να βιώσουμε το Εδώ και το Τώρα και να συμπληρώσουμε μαζί το Όλονγια το οποίο μίλησε ο Αριστοτέλης.
"Eίμαι κι εγώ, σίγουρα, ένα κομμάτι από τ' ορατό και Αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα". Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική.’

Η χοροθεραπευτική πρόταση η "Σπείρα της Θετικής Ενέργειας" θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 4ου Therapy Planet Festival ,(Ξενοδοχείο Divani Caravel), την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 12.10 μ.μ. - Αίθουσα 4 (Πέλλα).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:
https://www.youtube.com/watch?v=wotsYAW-CbQ&feature=player_embedded