Η σύγχρονη ογκολογία έχει ανάγκη τον αντίλογο, τις γόνιμες αντιπαραθέσεις που ανοίγουν νέα μονοπάτια στη θεραπεία αλλά και στην ανακούφιση του ογκολογικού ασθενή. Σε αυτήν τη διαδικασία φιλοδοξεί να συμβάλει η επιστημονική διημερίδα της ΑΚΟΣ, με τίτλο «Αντιπαραθέσεις στην ογκολογία», η οποία θα λάβει χώρα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο Crown Plaza (αίθουσα Σωκράτης) στην Αθήνα. 

Στο πλαίσιο της διήμερης επιστημονικής συνάντησης θα παρατεθούν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, σε σειρά θεμάτων της σύγχρονης ογκολογίας, όπως ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος στο παχύ έντερο, η σχέση της ακτινοθεραπείας με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκινικός πόνος, η σχέση διατροφής και καρκίνου, η νοσηλευτική φροντίδα του ογκολογικού ασθενή κ.α

Οι σύνεδροι θα πάρουν θέση έναντι των νεότερων εξελίξεων αλλά και των διλημμάτων που προκύπτουν σε ογκολογικά ζητήματα, με την ψήφο τους, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας η οποία θα προσφέρει το δικό της αποτύπωμα στη σχετική επιστημονική συζήτηση. 

Ιδιαίτερη η ενότητα του συνεδρίου για τη βραχυθεραπεία, που γιορτάζει τα 20χρονα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εμφύτευσης ραδιενεργών πηγών στον ιστό του προστάτη, που προσφέρει εξαιρετικά μακροχρόνια ποσοστά ίασης με χαμηλές και ελεγχόμενες παρενέργειες.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, με αφορμή τη διήμερη επιστημονική συνάντηση επισημαίνει:  « Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου συμπίπτει με τη δική μας διήμερη επιστημονική συνάντηση. Η αλήθεια είναι ότι στην υπόθεση καρκίνος έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Η αποκρυπτογράφηση των μονοπατιών της καρκινογένεσης μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοριακά στοχευμένα φάρμακα –  με διαρκώς νεότερα δεδομένα να προστίθενται στη φαρέτρα μας - ενώ η ανοσοθεραπεία προσφέρει μία νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με το πεδίο της συνεχώς να διευρύνεται. Η ακτινοθεραπεία συνοδοιπορεί με το σύγχρονο επιστημονικό γίγνεσθαι,  εξελίσσοντας διαρκώς τις μεθόδους της και διατηρώντας τον ξεκάθαρο ρόλο της στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή. Χαίρομαι τέλος, που γιορτάζουμε στην Ελλάδα τα εικοσάχρονα της βραχυθεραπείας του προστάτη, μέθοδος που προσφέρει αναίμακτες λύσεις σε πρώιμα αλλά και σε τοπικά προχωρημένα στάδια της νόσου».

Η ΑΚΟΣ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου και αφετέρου προσφέρει στήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και στους αποθεραπευμένους της νόσου, ενώ συμμετέχει ενεργά στη επιστημονική συζήτηση για ογκολογικά θέματα με τη διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων. Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό. Οι συντεταγμένες δράσεις της προωθούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής ενώ οι επιστημονικές έρευνες που διενεργεί, διερευνώντας στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας, στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς και στις οικογένειές τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο