Περισσότερα από 55 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να ταξιδεύει μόνο του. Ξεκίνησα από το Πακιστάν. Φοβόμουν πολύ, αλλά έπρεπε να φθάσω κάπου όπου θα ήμουν ασφαλής. Εδώ στο κέντρο φιλοξενίας, μας προσέχουν και μας φροντίζουν», λέει ο νεαρός 16χρόνος.

Ο Abdul, o Gohar και ο Faisal πήραν τη ζωή στα χέρια τους για να επιβιώσουν και έγιναν άντρες πριν ακόμα ενηλικιωθούν. Τα παιδικά τους όνειρα μετατράπηκαν σε εφιάλτες που ακόμα τους κρατούν ξύπνιους τις νύχτες. Τώρα, ζουν σ΄ ένα ασφαλές περιβάλλον, προσπαθούν να βρουν ξανά τους ρυθμούς της εφηβικής τους ζωής, πηγαίνουν σχολείο, συμμετέχουν σε δραστηριότητες με συνομηλίκους τους και κάνουν ξανά όνειρα για το μέλλον.

Τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  δυναμικότητας 30 ανηλίκων προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας το καθένα, λειτουργούν σε Αθήνα και Καλάβρυτα, με τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (Council of Europe Development Bank), μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Για το Κέντρο στον Βόλο επιδίωξη είναι να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στόχος είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η σταδιακή αυτονόμηση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα Κέντρα αυτά στελεχώνονται από επαγγελματίες (κοινωνικούς λειτουργούς, φροντιστές, ψυχολόγους) και εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τα παιδιά με τα θλιμμένα μάτια χαμογελούν. Το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες.