Τα προβιοτικά περιέχουν μικροοργανισμούς, τα περισσότερα από τα οποία είναι βακτήρια παρόμοια με τα ευεργετικά βακτήρια που απαντώνται στο έντερο του ανθρώπου και έχουν μελετηθεί ευρέως σε ποικίλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τα πιο μελετημένα είδη περιλαμβάνουν τα εξής: Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces.

Τα προβιοτικά έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ανοσολογικής ισορροπίας στην πεπτική οδό μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η προβιοτική αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι ειδικού τύπου, δόσης και νόσου και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την κλινική ένδειξη. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία υψηλής ποιότητας ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά για οξεία λοιμώδη διάρροια, διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά, διάρροια που σχετίζεται με Clostridium difficile, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές και νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Διατίθενται με ή χωρίς συνταγή και σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, σκόνη ή συμπληρώματα διατροφής.

Παρακάτω θα επικεντρωθούμε στην προβιοτική χρήση σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες με γαστρεντερικές παθήσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ColonLife από εδώ.

Μηχανισμός δράσης

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο και μπορεί να αλλοιωθεί από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την έκθεση σε τοξίνες και τη χρήση αντιβιοτικών.  Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της ασθένειας, της υγείας, του ανοσοποιητικού συστήματος και των μεταβολών στο μικροβίωμα. Τα προβιοτικά έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ανοσολογικής ισορροπίας στην πεπτική οδό μέσω της άμεσης αλληλεπίδρασης με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ποικιλομορφία των μικροβίων είναι πιθανόν σημαντική στην διατήρηση της υγείας και τα προβιοτικά ευρέος φάσματος μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι μηχανισμοί δράσης των προβιοτικών είναι πολύπλοκοι και πιθανόν να διαφέρουν ανάλογα με τα είδη

Ρυθμιστικά ζητήματα

Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε δύο βασικές μορφές: τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής ρυθμίζονται από  τον Ε.Ο.Φ. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες παρασκευαστικές πρακτικές και τις ερευνητικές διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων.

Δοσολογία,  διάρκεια και  κλινικές ενδείξεις

Σε διάφορες μελέτες διαπιστώθηκε ότι μια δόση 5 δισεκατομμυρίων μονάδων ή μεγαλύτερη, ημερησίως, ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από μια χαμηλότερη δόση.  Οι γιατροί και οι ασθενείς ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των μελετών όταν επιλέγουν ένα προϊόν. Η κλινική αποτελεσματικότητα μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση του αριθμού των καψουλών που λαμβάνονται για να ληφθούν επαρκείς δοσολογίες μονάδων που σχηματίζουν αποικίες. Η προβιοτική αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι ειδικού  τύπου,  δόσης και νόσου.  Η διάρκεια της προβιοτικής χρήσης εξαρτάται από την κλινική ένδειξη. Η έλλειψη σαφών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το πότε να χρησιμοποιηθούν τα προβιοτικά και ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό προβιοτικό για τις διαφορετικές διαταραχές του πεπτικού προκαλεί συχνά σύγχυση για τους γιατρούς και τους ασθενείς τους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ColonLife από εδώ. 

Οξεία λοιμώδης διάρροια

Τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά για οξεία μολυσματική διάρροια που προκαλείται από βακτήρια, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους που προκαλείται από ιούς. Για τους ασθενείς με οξεία μολυσματική διάρροια, τα προβιοτικά πρέπει να ξεκινούν κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και, προτείνουμε να συνεχιστεί μία έως δύο εβδομάδες μετά την επίλυση των συμπτωμάτων.

Για την πρόληψη της διάρροιας του ταξιδιώτη, τα προβιοτικά πρέπει να ξεκινούν δύο ημέρες πριν από το ταξίδι και να συνεχίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά σε παιδιά και ενήλικες και την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με το Clostridium difficile σε παιδιά και ενήλικες.

Οι ασθενείς πρέπει να ξεκινήσουν προβιοτικά την πρώτη ημέρα της θεραπείας με αντιβιοτικά και να συνεχίσουν για μία έως δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με αντιβιοτικά.  

Ελκώδης κολίτιδα

Τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αύξηση των ποσοστών ύφεσης σε ενήλικες με ελκώδη κολίτιδα αλλά όχι στη διατήρηση της ύφεσης. Τα προβιοτικά θα πρέπει να ξεκινούν κατά την έναρξη μιας επιδείνωσης της ελκώδους κολίτιδας και προτείνουμε να συνεχιστεί για μία έως δύο εβδομάδες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά για παιδιά και ενήλικες με δυσκοιλιότητα. Οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν τα προβιοτικά κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχίσουν εάν υφίστανται τα συμπτώματα.

Νεκρωτική εντεροκολίτιδα

Στα βρέφη, τα προβιοτικά μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και θνησιμότητας. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά σε εκείνους που διατρέχουν τον κίνδυνο και να συνεχίσει για όσο διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Ασφάλεια

Τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή αλλά συνιστάται προσοχή σε ανοσολογικά ευάλωτους πληθυσμούς.

‘’Πολύ καλό προϊόν! Αποτελεσματικότατο’’

Μπάκος Δημήτριος Σ., Γαστρεντερολόγος.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ColonLife από εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα