Από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της στάσης Σύνταγμα του Μετρό, τριήμερη ενημερωτική έκθεση για τις επεμβάσεις που θεραπεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η έκθεση αυτή είναι μια  πρωτοβουλία της ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη), στο πλαίσιο της διαρκούς εκστρατείας που διεξάγει για την ενημέρωση του κοινού.

Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χάρη στις αντιδιαβητικές επεμβάσεις (Μεταβολική Χειρουργική), αποτελεί τη σημαντικότερη πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, η οποία εξαπλώνεται απειλητικά και αφορά σήμερα στο 10% του πληθυσμού. Ο διαβήτης είναι παγκοσμίως η χρόνια ασθένεια με τη μεγαλύτερη συχνότητα και τη μεγαλύτερη αυξητική τάση μαζί με την παχυσαρκία. Σήμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτές τις παθήσεις είναι 3 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που οφείλεται  στην πείνα!

Ο διαβήτης προσβάλλει όλα τα κύτταρα και τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλώντας πολλαπλές επιπλοκές. Πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, ευθύνεται για 3.000 ακρωτηριασμούς ετησίως στη χώρα μας, είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης και τελικής νεφρικής ανεπάρκειας, που οδηγεί σε χρόνια αιμοκάθαρση. Επίσης το δημοσιονομικό κόστος του διαβήτη είναι τεράστιο, εφόσον απορροφά σήμερα το 20 με 30% του συνόλου των δαπανών υγείας.

Η μέχρι χθες αντιμετώπιση του διαβήτη εστίαζε αποκλειστικά στη ρύθμιση της γλυκαιμίας, μέσω δια βίου χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Σήμερα, τα νέα δεδομένα, βάσει των οποίων ο διαβήτης μπορεί να θεραπευτεί, όχι μόνο να ρυθμιστεί, ανατρέπουν όλες τις προηγούμενες επικρατούσες απόψεις. Είναι πλέον δεδομένο ότι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο διαβήτης δύναται να θεραπευτεί, χάρη στις αντιδιαβητικές επεμβάσεις, οι οποίες αποκαθιστούν το μεταβολισμό του σακχάρου. Σε άλλες περιπτώσεις, ο συνδυασμός των αντιδιαβητικών επεμβάσεων με φαρμακευτική αγωγή, απαλλάσσει από τις ενέσεις ινσουλίνης και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην ελάφρυνση του δημοσιονομικού κόστους του διαβήτη.

Η τριήμερη έκθεση θα γίνει με τη συμμετοχή του Metropolitan και παρουσιάζει αναλυτικά τα βιολογικά φαινόμενα που συντελούν στη ρύθμιση του σακχάρου, τους μηχανισμούς δράσεις των αντιδιαβητικών επεμβάσεων και τα αποτελέσματά τους, με διαγράμματα και σχέδια σε πόστερ, με έντυπο υλικό στη διάθεση του κοινού, καθώς και με την προβολή επιστημονικών βίντεο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα