Οι γιατροί πάντα θεωρούσαν τη βιταμίνη D απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η επιστημονική κοινότητα μόλις πρόσφατα άρχισε να αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών.

Σήμερα, η βιταμίνη D θεωρείται περισσότερο ορμόνη παρά βιταμίνη και έχει αποδειχτεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τόσο μειώνεται η εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως εμφράγματα, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας και υπέρταση. Αντίστοιχα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τον δρα Μάικλ Φ. Χόλικ, επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιταμίνης D, Δέρματος και Οστών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η ενεργή βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αναστολείς ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Ο δρ Φρανκ Γκάρλαντ και ο αδερφός του, Σέντρικ Γκάρλαντ, ήταν οι πρώτοι που ισχυρίστηκαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, και ιδιαίτερα του εντέρου. Παρατήρησαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και του εντέρου ήταν διπλάσια στις περιοχές των ΗΠΑ με λιγότερη ηλιοφάνεια. Αυτό τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και τον καρκίνο, και αυτή η σχέση πυροδότησε το επιστημονικό ενδιαφέρον τους. Ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την επίδραση της λήψης βιταμίνης D στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Χάρη στην πρωτοποριακή έρευνά τους, έχουμε σήμερα πολλές επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν συσχετισμό ανάμεσα στην αυξημένη βιταμίνη D στο αίμα και τη διατροφή, και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Εργαστηριακές μελέτες από τη δεκαετία του 1980 δείχνουν ότι η βιταμίνη D εμποδίζει την ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος, λευχαιμικών κυττάρων και καρκινικών κυττάρων δέρματος.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών, της Χριστίνας Οικονομίδου-Πιερίδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου μας μαθαίνει πώς να αξιοποιή­­σουμε αυτές τις τροφές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αυξήσουμε την αντιοξειδωτική προστασία  και να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες, προκειμένου να εμποδίσουμε τον σχηματισμό ή ακόμα και την εξέλιξη του καρκίνου.

Αυτό το βιβλίο θα αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο αν: 

  • Εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είστε αντιμέτωποι με τον καρκίνο.
  • Θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας, καθώς και την υγεία της οικογένειάς σας.
  • Είστε επαγγελματίας υγείας και θέλετε να ενημερωθείτε για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον ρόλο της διατροφής για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.


Προσθέστε άμεσα αυτές τις ωφέλιμες τροφές στην καθημερινή διατροφή σας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πώς να ψωνίζετε, να μαγειρεύετε και να τις συνδυάζετε σωστά, ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας κατά του καρκίνου.

Κάντε το δωρεάν test της αντικαρκινικής αξιολόγησης εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα βραβεία Humanizing Health από την TEVA επιστρέφουν δυναμικά
Μπορεί οι λήπτες ενός οργάνου να κληρονομήσουν την προσωπικότητα του δότη; [Μελέτη]
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα