Σημαντικά επιτεύγματα της ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση συνήθων ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό, ανακοινώθηκαν από 4 διακεκριμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV).

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από πολυετή έρευνα κατάφερε να μελετήσει και να αξιοποιήσει παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από την χρήση βοτάνων και να καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά  ευρήματα.

Η ομάδα των διαπρεπών επιστημόνων πέτυχε μετά από μακροχρόνια έρευνα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μετατρέποντας τις ανθρωπολογικές και εθνοβοτανικές παρατηρήσεις που έδειχναν χαμηλή επίπτωση κρυολογήματος και γρίπης σε πληθυσμό που κατανάλωνε συγκεκριμένα ιαματικά βότανα, σε υψηλής τεκμηρίωσης επιστημονικά συμπεράσματα και σε ανάπτυξη σχετικού παρασκευάσματος.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν σπουδαία παράδοση στην Κρήτη και είναι από χρόνια γνωστό ότι η χρήση βοτάνων βοηθά σημαντικά σε πολλές ασθένειες και στηρίζει το ανοσοποιητικό. Βοτανολογικές μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το νησί έχει ένα από τα πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών.

Oι παραπάνω ερευνητές ανέδειξαν την αντι-ιική δράση εκχυλίσματος τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία, έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες. Ακόμη, αναδείχτηκε η άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1 που έκανε ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Απέδειξαν μάλιστα πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων, διέθετε την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασικές δραστικές ουσίες έναντι των συγκεκριμένων ιών αναφοράς. Απέδειξαν επίσης πως η αντι-ιική δράση αυτού του εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αποτέλεσμα που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του κατά τα ηπιότερα συμπτώματα για συντομότερη αποδρομή. Τέλος, με εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν και την  αναστολή της δράσης μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού, απαραίτητη για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του ιού, η οποία δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας, όπως μπορεί να συμβεί με τις τρέχουσες αντι-ιικές θεραπείες.

Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας δήλωσε ότι 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία σκευάσματος τριών κρητικών βοτάνων με το εμπορικό όνομα CRETAN IAMA παρουσιάζονται αξιοσημείωτα καινούρια επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την ποιότητα της πρώτης ύλης, η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί πολύ ανάλογα με τη συλλογή, τον τόπο και τον τρόπο επεξεργασίας των φυτών, με τα νέα επαναστατικά δεδομένα για τη δράση του σκευάσματος στη μόλυνση από ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος και με τη δράση του σκευάσματος σε ανθρώπους (post market analysis). 

Ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ΄΄Το Κρητικό Ίαμα που δημιουργήσαμε, είναι ίσως το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο FDA, η οποία και επιβάλλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του. Πριν από την κυκλοφορία του σκευάσματος  υπήρξε κλινική μελέτη, δημοσιευμένη σε επιστημονικό περιοδικό που απέδειξε την μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και του χρόνου νοσήσεως από αποδεδειγμένες περιπτώσεις γρίπης (Η1Ν1), με παράλληλη μείωση της φλεγμονής (με μέτρηση της CRP). Post-market μελέτη του ήδη κυκλοφορούντος σκευάσματος, επιβεβαίωσε την αντι-ιική δράση του, με αντίστοιχα αποτελέσματα και έδειξε τα ίδια αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση του χρόνου ασθενείας και της δριμύτατος των συμπτωμάτων  ασθενών με λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού».

Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας και υπογράμμισε τη σταθερότητα της πρώτης ύλης. Χαρτογραφήθηκαν σε επίπεδο Κρήτης με γεωαναφορά οι φυσικοί πληθυσμοί των φυτών που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα και εντοπίστηκαν οι περιοχές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να παράγουν τις ουσίες των οποίων η βιολογική δραστικότητα είναι υψηλού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα του εργαστηριακού ιολογικού ελέγχου του εκχυλίσματος αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι των σημαντικότερων ιών που προκαλούν κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Το πατενταρισμένο εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων γνωστό ως CRETAN IAMA, αποτελεί ένα φυσικό σκεύασμα με αποδεδειγμένη αντι-ιική δράση στους  ιούς της γρίπης, τύπου Α και Β και ιδιαίτερα έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1, και του κοινού κρυολογήματος, όπως προκύπτει από πολυετείς εργαστηριακές και κλινικές έρευνες. Οι μελέτες που έγιναν αποδεικνύουν την άμεση αντι-ιική δράση του σκευάσματος τόσο στους ιούς της γρίπης, όσο και σε αυτούς του κοινού κρυολογήματος. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δράσεις αυτές είναι αντίστοιχες αυτών αντι-ιικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αναφοράς. ‘’

To Cretan Iama είναι εκχύλισμα σε συγκεκριμένη αναλογία αιθέριων ελαίων τριών αρωματικών φυτών της Κρήτης, και συγκεκριμένα του θυμαριού (coridothymus capitatus), του φασκόμηλου (salvia fruticosa) και του δίκταμου (origanum Dictamnus).

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική, καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;