Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 03:00Γυναίκα, 32 χρονών, 62 κιλά, 160 ύψος
Ιστορικό
Δεν εχω αλλα θεματα υγειας.
Ερώτηση
Καλησπερα. Μου βρηκαν σε μαγνητικη καρδιας οτι περασα περικαρδικη φλεγμονη κ μου βρηκαν ελάχιστο υγρο στο περικαρδιο. μου ειπαν να παρω κολχικινη για 20 μερες προληπτικα. Εχει περασει απο την τελευταια ληψη κολχικινης 1 μηνας. Μπορω να προσπαθησω για εγκυμοσύνη ή πρεπει να περιμενω καποιο χρονικο διαστημα? Ευχαριστώ.
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, 03:00
Καλησπέρα! Είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή ιατρική καθοδήγηση όταν πρόκειται για την εγκυμοσύνη, ειδικά μετά από τη λήψη φαρμάκων. Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της περικαρδίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, και γενικά δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιδράσεις στη γονιμότητα ή στην εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την τρέχουσα υγεία σας, να εξετάσει το ιστορικό σας με την κολχικίνη, και να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.
Σε γενικές γραμμές, αφού έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία λήψη της κολχικίνης και δεν υπάρχουν άλλες ιατρικές αντενδείξεις, μπορεί να είναι ασφαλές να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη. Παρ' όλα αυτά, η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την κατάστασή σας και μπορεί να σας δώσει την πιο κατάλληλη συμβουλή.
Παναγιωτίδης Κώστας MRCOG, MSc (Cardf), MSc (Guildf), MSc (Strg), MD (Strg), Επιμελητής χειρουργός, μαιευτήρας και γυναικολόγος τηλ. 210 666 8610, 6907935375 e-mail