Το Βήμα του ΑσθενήΚαθημερινότητα & περίθαλψηΕναλλακτικές θεραπείες

Για τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας και τις έριδες μεταξύ κλασικών και εναλλακτικών ιατρών

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 10062 επισκέπτες - 1 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1191

#21 Δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2014

Συμφωνούμε απόλυτα. Είναι το ζητούμενο αυτή η συνεργασία και όχι ο στείρος ανταγωνισμός

 • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 999

#22 Δημοσίευση: 27 Ιουνίου 2014

Kαι εγώ πιστεύω με την σειρά μου ότι είναι σωτήρια αυτή η συνεργασία. Συμβατική και εναλλακτική ιατρική μπορούν άψογα να συνεργαστούν προς όφελος των ασθενών. Δεν είναι ιδεατή βέβαια η κατάσταση

 • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 305

#23 Δημοσίευση: 30 Ιουνίου 2014

Η συνεργασία αυτή μάλλον είναι δύσκολη. Η φιλοσοφία είναι διαφορετική καθώς και οι

μέθοδοι θεραπείας. Δύσκολο μου φαίνεται να υπάρξει κάποια στιγμή ουσιαστική σύγκλιση απόψεων......

 • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1191

#24 Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2014

Καμία συνεργασία δεν είναι δύσκολη αν υπάρχει η διάθεση αλλά πάνω απ΄όλα ο στόχος για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Η μεταχείριση των ασθενών προέχει από τις όποιες έριδες.

 • Απάντηση

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 276

#25 Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #16:
Η ανακάλυψη της εσωτερικής σου δύναμης δεν είναι μια νοητική διαδικασία. Είναι βιωματική διαδικασία που γίνεται μέσα από τον διαλογισμό. Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού που μπορούν να βοηθήσουν να ξανα ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Μόλις γίνει αυτό θα το νιώσεις και ...

Καλό μήνα preete! Ναι η κατάκτηση της εσωτερικής δύναμης είναι όντως μια μοναδική εμπειρία… αλλά θέλει επιμονή και καθημερινή προσπάθεια για να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής. Εμένα με βοήθησαν και άλλοι μέθοδοι πχ. το chi kung, reiki κλπ … όλα αυτά σε βοηθούν να ανακαλύψεις αυτή την δύναμη, που είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι μια δύναμη που έχει μέσα του κάθε άνθρωπος, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι στο χέρι του και μόνο για να φτάσει σε αυτήν την κατάκτηση. Πολύ χαίρομαι που το συζητάμε!

 • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 288

#26 Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #23:
Η συνεργασία αυτή μάλλον είναι δύσκολη. Η φιλοσοφία είναι διαφορετική καθώς και οι μέθοδοι θεραπείας. Δύσκολο μου φαίνεται να υπάρξει κάποια στιγμή ουσιαστική σύγκλιση απόψεων.........

Ναι αλλά αν πάρουμε δεδομένο, την προσοχή και των δύο, στην βελτίωση της υγείας του ασθενούς, τότε θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό αλλά θα πρέπει και οι δύο μεριές να την το βλέπουν ανταγωνιστικά και εγωιστικά. Μέχρι να γίνει αυτό σίγουρα θα υπάρχει χάσμα!

 • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 999

#27 Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #23:
Η συνεργασία αυτή μάλλον είναι δύσκολη. Η φιλοσοφία είναι διαφορετική καθώς και οι μέθοδοι θεραπείας. Δύσκολο μου φαίνεται να υπάρξει κάποια στιγμή ουσιαστική σύγκλιση απόψεων.........

elencar

Παρά τις δυσκολίες πρέπει να γίνει αυτή η προσέγγιση, διαφορετικά άβυσσος θα συνεχίσει να χωρίζει συμβατικούς και εναλλακτικούς γιατρούς!!

 • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 999

#28 Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #26:
Ναι αλλά αν πάρουμε δεδομένο, την προσοχή και των δύο, στην βελτίωση της υγείας του ασθενούς, τότε θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό αλλά θα πρέπει και οι δύο μεριές να την το βλέπουν ανταγωνιστικά και εγωιστικά. Μέχρι να γίνει αυτό σίγουρα θα υπάρχει χάσμα!...

Σωστά!!!

Αυτό...... το χάσμα να αποφύγουμε και τι καλύτερο αυτό για τους ασθενείς!!

 • Απάντηση

turiasauria
Μέλος

Εγγραφή: 15/7/2014
Δημοσιεύσεις: 30

#29 Δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2014

Νομίζω πως ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς γιατί πράγμα μιλάμε. Λέμε ”Εναλλακτική” και ”Κλασική” Ιατρική. Τι σημαίνει ”κλασική” ιατρική και τι ”εναλλακτική”? Λέγοντας κλασική ιατρική εννοούμε την ιατρική επιστήμη. Αυτήν που διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Αυτή η οποία μπορεί να κάνει έρευνα, μελέτες και να λέει τι κάνει, γιατί το κάνει και με ποια μέθοδο το κάνει. Όταν λέμε εναλλακτική ιατρική εννοούμε μία υπόθεση η οποία δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξή της, δεν μπορεί να κάνει μία αξιοπρεπής μελέτη που να δημοσιευτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Δεν ξέρει να μας πει τι ακριβώς κάνει, πως το κάνει κ.ο.κ. Μπορεί μόνο να το υποθέτει και να το ισχυρίζεται χωρίς να το αποδυκνείει. Αν κάποιος ”εναλλακτικός” ιατρός μπορεί να αποδείξει με επιστημονικές μελέτες όλα τα παραπάνω αυτόματα βγαίνει από την λίστα των εναλλακτικών και μπαίνει στην λίστα των κλασικών ιατρών.

Άρα λοιπόν, υποθέσεις που δεν μπορούν να αποδειχτούν πώς λειτουργούν ή πως έχουν αποτέλεσμα μένουν στην κατηγορία των ”εναλλακτικών”. Άρα, ποιοι ζητάμε να συνεργαστούν? Οι επιστήμονες με τους ”υποθεσιολόγους”? Εντάξει, μπορούμε να πούμε πως ”μα υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ που πιστεύουν στην Ομοιοπαθητική (πχ) ή στην Ρεφλεξολογία ή σε οτιδήποτε άλλο. Δεν λέμε να βγάλει ο καθένας μία οποιαδήποτε θεωρία και να συνεργαστούν μαζί του οι γιατροί αλλά μιας και υπάρχουν πολλοί που το πιστεύουν άρα, πρέπει να το κοιτάξουν.” Δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν κάτι είναι ορισμός πως πρέπει μαζί του να συνεργαστεί η επιστήμη? Ωραία, πολλοί Μουσουλμάνοι πιστεύουν πως ο Αλλάχ τους φέρνει τις αρρώστιες. Ας συνεργαστούν λοιπόν μαζί τους οι γιατροί για να δουν μήπως φταίνε τα μικρόβια ή ο Αλλάχ. Είμαστε σοβαροί???

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί η ”κλασική” με την ”εναλλακτική” ιατρική, είναι η ”εναλλακτική” ιατρική να αποδείξει πως υφίσταται. Με άλλα λόγια να γίνει κλασική. Τότε θα συνεργαστούν και με Ομοιοπαθητικούς και με βοτανολόγους και με Μουσουλμάνους και με Βασμάνους Ιατρούς. Αρκεί να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ με επιστημονικές μεθόδους πως ισχύουν...

 • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1191

#30 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #29:
Νομίζω πως ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς γιατί πράγμα μιλάμε. Λέμε ”Εναλλακτική” και ”Κλασική” Ιατρική. Τι σημαίνει ”κλασική” ιατρική και τι ”εναλλακτική”? Λέγοντας κλασική ιατρική εννοούμε την ιατρική επιστήμη. Αυτήν που διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Αυτή η οποία μπορεί να κ...

Αγαπητέ - ή

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβασή σας

Χωρίς να θέλουμε όμως να πάρουμε το μέρος κάποιου, πιστεύουμε ότι η εναλλακτική ιατρική δεν είναι ”υποθεσιολογία” ούτε βέβαια μονόδρομος όπως πιστεύουν πολλοί πρεσβευτές της. Υπάρχει βέβαια κάποια αοριστία μερικές φορές αλλά παράλληλα υπάρχουν και μελέτες. Πιστεύουμε ότι η απόρριψή της σαν μορφή ιατρικής λόγω της εικαζόμενης έλλειψης επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων διαιωνίζει τις έριδες μεταξύ εναλλακτικών και κλασικών ιατρών. Η συνεργασία τους πολλές φορές αλλά και η αποδοχή από μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας των εναλλακτικών πρακτικών θεραπείας σε κάποια στάδια της ασθένειας, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το αύριο. Στην αποθεραπεία μπορούν να συμβάλλουν πολλά και δεν εννούμε φυσικά μονομερώς την λήψη κοκτέιλ φυσικών ή χημικών φαρμάκων. Παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο που αφορούν από την λειτουργία του οργανισμού και την αναταπόκρισή του στην όποια θεραπεία, μέχρι τον βαθμό ανθεκτικότητάς του στην εκδηλωθείσα ασθένεια.

 • Απάντηση

turiasauria
Μέλος

Εγγραφή: 15/7/2014
Δημοσιεύσεις: 30

#31 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Χαίρομαι για το συγκαταβατικό ύφος της απάντησής σας και απολογούμαι αν στο σχόλιό μου ήμουν λίγο εριστικός. Θα προσπαθήσω να είμαι λίγο πιο ψύχραιμος.

Λοιπόν, λίγο δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή σας την πρόταση: ”Πιστεύουμε ότι η απόρριψή της σαν μορφή ιατρικής λόγω της εικαζόμενης έλλειψης επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων διαιωνίζει τις έριδες μεταξύ εναλλακτικών και κλασικών ιατρών.” Τι σημαίνει ”εικαζόμενη έλλειψη επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων”. Ή υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία ή δεν υπάρχουν. Αν υπάρχουν δείξτε τις μελέτες, δείξτε τις δημοσιεύσεις να το συζητήσουμε. Μία δημοσίευση υπήρχε για την Ομοιοπαθητική και την μνήμη του νερού η οποία τελικά αποδείχτηκε λανθασμένη μετά από ενδελεχής επαλήθευση. Τίποτα άλλο (εννοούμε σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όχι στο ”Τρίτο Μάτι” και το ”Οι πύλες του Αγνώστου”) δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα.

Ότι έχει να δείξει η ”εναλλακτική” ιατρική είναι μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους και δεν έχει διαφορά με το Placebo effect. Το Placebo Effect είναι φυσικά ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο και μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε για να δίνουμε ψυχικό boost σε κάποιον ασθενή, αλλά τουλάχιστον εμείς οι επαγγελματίες να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Εγώ ο ίδιος στον Πατέρα μου (που ξέρω την ψυχολογία του, τα κολλήματά του, την αμορφωσιά του κτλ κτλ) έχω προτείνει την Ομοιοπαθητική για να του δώσει λίγο ψυχική ευεξία και σταθερότητα χωρίς να του κάνει κακό. Ξέρω όμως τι πράγμα είναι και γιατί μιλάμε. Δεν πιστεύω (και έχω συζητήσει με τους μορφωμένους της οικογένειας) πως θα τον κάνει καλά ”η μνήμη του νερού” αλλά το placebo effect και φυσικά δεν σταματάμε, ούτε καταργούμε την ”επιστημονική” ιατρική.

 • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 288

#32 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Turiasauria η ‘κλασική’ ιατρική δεν δίνει καμιά απάντηση στον ρόλο που παίζει η ψυχολογία στην έκβαση των ασθενειών. Αυτό τι σημαίνει? Ότι δεν έχει καμία αξία μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να μετρήσουν τα αποτελέσματά της με συμβατικού τρόπους? Αν ένας ασθενής ανακουφίζετε με εναλλακτικές μεθόδους και άρα κάνει και στην ψυχολογία του, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της ασθένειας του να είναι σε ύφεση. Αυτό πως μετριέται? Είναι λες μόνο οργανικό όταν ένας ασθενής καταπολεμά τον καρκίνο του. Δίνει παράταση στην ζωή του αλλά οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια γιατί απλά δεν είναι καταγεγραμμένο στην βιβλιογραφία? Άλλωστε οι λύσεις που δίνει η συμβατική ιατρική είναι περιορισμένες.

 • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 305

#33 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014
Τροποποίηση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #31:
Χαίρομαι για το συγκαταβατικό ύφος της απάντησής σας και απολογούμαι αν στο σχόλιό μου ήμουν λίγο εριστικός. Θα προσπαθήσω να είμαι λίγο πιο ψύχραιμος.Λοιπόν, λίγο δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή σας την πρόταση: ”Πιστεύουμε ότι η απόρριψή της σαν μορφή ιατρικής λόγω της εικαζόμεν...

Μια απορία: από πότε η Ομοιοπαθητική σχετίζεται με την ”αμορφωσιά”? Αν μη τι άλλο οι απόψεις σας είναι απόλυτες!
Η εναλλακτική ιατρική έχει προσφέρει πολλά.

 • Απάντηση

turiasauria
Μέλος

Εγγραφή: 15/7/2014
Δημοσιεύσεις: 30

#34 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #32:
Turiasauria η ‘κλασική’ ιατρική δεν δίνει καμιά απάντηση στον ρόλο που παίζει η ψυχολογία στην έκβαση των ασθενειών. Αυτό τι σημαίνει? Ότι δεν έχει καμία αξία μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούν να μετρήσουν τα αποτελέσματά της με συμβατικού τρόπους? Αν ένας ασθενής ανακουφίζετε με ε...

Αγαπητή Χαρά,

Δεν γνωρίζω ποια ”κλασική” ιατρική γνωρίζεις αλλά η ”κλασική” ιατρική που γνωρίζω εγώ δίνει πολλές απαντήσεις για την ψυχολογία των ανθρώπων στην έκβαση των ασθενειών. Χιλιάδες μελέτες επί μελετών έχουν γίνει στην επίδραση του άγχους πχ για κάποιες ασθένειες. Επίσης, το placebo effect (το οποίο εκμεταλλεύονται κατά κόρον οι ”εναλλακτικές” θεραπείες) έχει ανακαλυφθεί και περιγραφτεί από την ”κλασική” ιατρική. Τέλος, οι ειδικότητες του ψυχιάτρου, του ψυχολόγου, του ψυχαναλυτή, είναι ειδικότητες της ”κλασικής” ιατρικής και πλήρως αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν ενώ το σώμα τους δεν έχει τίποτα. Τότε πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να τους βοηθήσει. Χωρίς φάρμακα ή με placebo ή με κανονικά φάρμακα. Οι άνθρωποι όμως, όταν ακούν ψυχίατρο ή ψυχολόγο λένε : ”είμαι τρελός δηλαδή? Σιγά μην πάω σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο. Προτιμώ να πάω σε Ομοιοπαθητικό.” Έτσι την δουλειά (εν μέρη) του ψυχολόγου την κάνει ο Ομοιοπαθητικός και ο άνθρωπος νομίζει πως η Ομοιοπαθητική είχε κάποια σωματική επίδραση απάνω του, ενώ τελικά ήταν μόνο ψυχολογική.

 • Απάντηση

turiasauria
Μέλος

Εγγραφή: 15/7/2014
Δημοσιεύσεις: 30

#35 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #33:
Μια απορία: από πότε η Ομοιοπαθητική σχετίζεται με την ”αμορφωσιά”? Αν μη τι άλλο οι απόψεις σας είναι απόλυτες!Η εναλλακτική ιατρική έχει προσφέρει πολλά....

elencar

Σχετίζεται με την αμορφωσιά σε επιστημονικό επίπεδο. Είναι μία επιστήμη η οποία δεν έχει αποδείξει τον εαυτό της επιστημονικά, άρα δεν θεωρείτε επιστήμη. Αν καταφέρει και αποδείξει με ποιον τρόπο λειτουργεί και ποια τα αποτελέσματά της, μπορούμε να την θεωρήσουμε επιστήμη.

Στο ότι έχει προσφέρει πολλά δεν θα διαφωνήσω. Και μία γιαγιά πρακτικό που είχαμε εδώ στο χωριό με μαντζούνια και βοτάνια την αγαπάμε όλοι πάρα πολύ γιατί όντως έχει προσφέρει πολλά και έχει θυσιαστεί για τους ανθρώπους. Αυτό όμως δεν την κάνει επιστήμονα και δεν μπορεί να ”συνεργαστεί” με επιστήμονες για την κατάρτιση θεραπευτικής αγωγής. Έχει τον σεβασμό μας γιατί ότι μπορούσε το έκανε και γιατί αγαπούσε τους ανθρώπους αλλά μέχρι εκεί...

 • Απάντηση

παπ 64
Μέλος

Εγγραφή: 23/7/2010
Δημοσιεύσεις: 8

#36 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #35:
elencarΣχετίζεται με την αμορφωσιά σε επιστημονικό επίπεδο. Είναι μία επιστήμη η οποία δεν έχει αποδείξει τον εαυτό της επιστημονικά, άρα δεν θεωρείτε επιστήμη. Αν καταφέρει και αποδείξει με ποιον τρόπο λειτουργεί και ποια τα αποτελέσματά της, μπορούμε να την θεωρήσουμε επιστήμη....

Ok καταλαβαίνω το σκεπτικό σας. Πως σχολιάζετε όμως το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί, με διπλώματα και παπλώματα, που ακολουθούν και συστήνουν ανεπιφύλακτα εναλλακτικές μεθόδους, όπως η ομοιοπαθητική?

 • Απάντηση

lazar
Μέλος

Εγγραφή: 3/2/2014
Δημοσιεύσεις: 35

#37 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014
Τροποποίηση: 16 Ιουλίου 2014

Αν και δεν υιοθετώ την μαχητικότητα της απάντησης του turιasurιa, συμφωνώ με το νόημα των περισσότερων όσων λέει. Εγώ ο ίδιος επέλεξα την ομοιοπαθητική για να αντιμετωπίσω κρίσεις πανικού αποφεύγοντας τον ψυχίατρο και τον ψυχολόγο. Το είδα ως μια πιο ”light” προσέγγιση στο πρόβλημά μου και δούλεψε. ρώτησα μάλιστα τον ομοιοπαθητικό να μου εξηγήσει τη μηχανική της ομοιοπαθητικής και μου απάντησε πως... δεν μπορεί!

Ωστόσο, ο ορισμός που δίνει ο φίλος turιasurιa στην επιστήμη είναι κατά την γνώμη μου εξαιρετικά συζητήσιμος. Επιστήμη (επίσταμαι=γνωρίζω πολύ καλά) μπορεί να υπάρξει μόνο κατόπιν πειραματικής απόδειξης. Και μάλιστα, πειραματικής απόδειξης, της οποίας το αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται. Αν υποθέσουμε ότι σε κάποιες θετικές επιστήμες κάτι τέτοιο συμβαίνει, σίγουρα η ιατρική δεν είναι μία από αυτές, αφού αν σε 10 ανθρώπους δοθεί το ίδιο σκεύασμα, είναι γνωστό ότι θα αντιδράσουν όλοι διαφορετικά- ακόμη και αν η ίαση επέλθει και στους 10. Άρα, και η ίδια η ιατρική είναι μάλλον ”τέχνη” παρά επιστήμη- όπως άλλωστε είναι ακόμη πιο προφανές στην διάγνωση.

Αλλά, όπως σωστά λέει και ο διαχειριστής με τον τρόπο του.... whatever works. Ίσως αυτό έχοντας στο μυαλό τους οι της κλασσικής ιατρικής αποδέχονται σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους του προηγμένου ιατρικά κόσμου τους ομοιοπαθητικούς και λοιπούς στις τάξεις τους.

Συμπερασματικά, δεν λέω ότι οι εναλλακτικές θεραπείες είναι επιστήμη, αλλά αν προκύπτει πως κάποιος τίτλος σπουδών δεν είναι το μόνο διαβατήριο για την ίαση, ας αναγνωρίσουμε αξία και αλλού, ακόμη και εις βάρος των πιθανών... κλαδικών μας αγκυλώσεων.
 • Απάντηση

petros
Μέλος

Εγγραφή: 16/7/2014
Δημοσιεύσεις: 5

#38 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Θα συμφωνήσω εν μέρει κ εγώ με τον turiasauria, από την άποψη πως διστάζω να επισκεφθω εκπρόσωπο εναλλακτικης ιατρικής, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Εχω θέμα με άγχος, δερματικά κλπ, και μου χουν προτείνει πολλοί ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ, αλλά τι εγγυήσεις έχω όχι απλώς ότι θα με ωφελήσουν, αλλά ότι δεν θα με βλάψουν κιόλας? Όκει, αποδεκτό αν δρουν συμπληρωματικά με την ”κλασική ιατρική”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα βάσιζα ολόκληρη την θεραπεία σε αυτή. Αν ήθελα placebo, θα έκανα και μόνος μου μια ”αυθυποβολή” κάποιου τύπου, χωρίς το κόστος της εναλλακτικής ιατρικής. Το θέμα είναι να εξηγηθεί ο τρόπος που ωφελεί τον οργανισμό και να μην κρίνεται απλώς εκ του αποτελέσματος..

 • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 288

#39 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Αρχική δημοσίευση #34:
Αγαπητή Χαρά,Δεν γνωρίζω ποια ”κλασική” ιατρική γνωρίζεις αλλά η ”κλασική” ιατρική που γνωρίζω εγώ δίνει πολλές απαντήσεις για την ψυχολογία των ανθρώπων στην έκβαση των ασθενειών. Χιλιάδες μελέτες επί μελετών έχουν γίνει στην επίδραση του άγχους πχ για κάποιες ασθένειες. Επίσης,...

Αγαπητέ turiasauria,
το θέμα είναι να μπορεί να βρεί ο ασθενεής λύση στο πρόβλημα του.
Η ψυχοθεραπεία δεν πηστεύω ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις. Περισσότερο σε μπερδεύει παρα σου ξεκαθαρίζει το τοπίο. Οι λύσεις που προσφέρει η ‘κλασική’ ιατρική είναι περιορισμενες και με πολλές παρενέργειες. Anyway, ο κάθε ασθενής προσπαθεί μόνος του να βρεί άκρη με τον ένα ή με άλλο τρόπο.

 • Απάντηση

turiasauria
Μέλος

Εγγραφή: 15/7/2014
Δημοσιεύσεις: 30

#40 Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2014

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλους με την σειρά:

παπ 64 = Το επιχείρημα ”μα πολλοί επιστήμονες έχουν αυτή την άποψη” το έχω ακούσει για τα πάντα. Για να καταρριφθεί η θεωρία της εξέλιξης, το ότι το Άγιος Φως είναι όντως θαύμα και ο Θεός υπάρχει, μέχρι και το ότι το δηλητήριο του σκορπιού θεραπεύει τον καρκίνο και πως τα γιλέκα νανοτεχνολογίας σε ντοπάρουν σαν αθλητή. Η απάντηση γενικά είναι πως δεν μπορεί η επιστήμη να απολογείτε για 1 ή 2 ή 5 ή 10 ή 1000 επιστήμονες που πιστεύουν το οτιδήποτε. Μπορούν να το πιστεύουν. Αν μπορούν να το αποδείξουν, ας το αποδείξουν. Μέχρι να το αποδείξουν απλά το πιστεύουν όπως την θρησκεία τους. Δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να μην το πιστεύουν αλλά ούτε και είναι επιστήμη ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ο οποιοσδήποτε επιστήμονας, πρέπει να το αποδείξει κιόλας. Από την άλλη μπορεί να το λένε όπως εγώ (όπως ανέφερα παραπάνω) συστήνω την Ομοιοπαθητική. Ξέρω πως οι Ομοιοπαθητική ιατροί ασχολούνται πολύ χρόνο με τον ασθενή τους, άρα του δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Επίσης γνωρίζω πως τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσιαστικά Placebo μιας και έχουν μόνο νεράκι και ζαχαρίτσα, άρα δεν θα κάνουν κακό. Άρα, αν ξέρω πως το πρόβλημά του/της είναι άγχος αλλά έχει κόμπλεξ να πάει σε ψυχολόγο / ψυχίατρο, λέω ”δεν πας σε έναν Ομοιοπαθητικό, ποτέ δεν ξέρεις”.

lazar = Έχεις δίκιο. Όχι, ο ορισμός του επιστημονικού, ακόμη και στην Ιατρική δεν είναι τόσο αυστηρός και στενός. Αρκεί να υπάρχει μία αρκετά καλά τεκμηριωμένη εξήγηση κάποιας πτυχής του φυσικού κόσμου η οποία να περιλαμβάνει γνωστά γεγονότα, γνωστούς νόμους, να βγάζει κάποια συμπεράσματα και να ελέγχονται οι υποθέσεις της. Για παράδειγμα η βαρύτητα δεν μπορεί να επεξηγηθεί ΤΕΛΕΙΑ αλλά υπάρχουν πάμπολλες παρατηρήσεις και επαληθεύσεις που την κάνουν αποδεκτή επιστημονική αλήθεια. Αντίθετα, υπάρχουν υποατομικά και κβαντικά φαινόμενα τα οποία αν και είναι αδύνατον να παρατηρηθούν (ακόμη) έχουν επεξηγηθεί τόσο τεκμηριωμένα θεωρητικά με βάση γνωστούς νόμους και αλήθειες που θεωρούνται πραγματικότητες αν και ακόμη δεν έχουν παρατηρηθεί. Άρα λοιπόν, το τι θεωρείτε από την επιστημονική κοινότητα ”πραγματικότητα” και ”επιστήμη” είναι κάτι αρκετά περίπλοκο και μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Η επιστήμη δεν είναι καθόλου μα καθόλου στενόμυαλη. Η επιστήμη ΘΕΛΕΙ να πιστέψει ακόμη και το πιο απίθανο. Αλλά δεν είναι εύπιστη. Το πρόβλημα ξέρεις πιο είναι? Ότι ακόμη και έτσι, οι εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν μία ”αρκετή” επεξήγηση και ”αρκετή” επαλήθευση των ισχυρισμών και των συμπερασμάτων τους.

petros = Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσεις placebo effect στον εαυτό σου όταν γνωρίζεις πως παίρνεις απλά σοκολατάκια. Όσον αφορά για την Ομοιοπαθητική (που λίγο έχω ασχοληθεί) δεν σε βλάπτουν μιας και δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία. Η βλάβη προέρχεται μόνο από (κάποιους, όχι όλους ευτυχώς) ομοιοπαθητικούς που αποθαρρύνουν ή (ακόμη χειρότερα) απαγορεύουν την λήψη φαρμάκων αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τώρα το να σου απαγορεύσουν τον καφέ, την μπύρα ή την κόκα - κόλα δεν έγινε και τίποτα, καλό θα σου κάνει...

 • Απάντηση
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Μελέτη - σοκ για τη σχέση κορωνοϊού με κάπνισμαΜελέτη - σοκ για τη σχέση κορωνοϊού με κάπνισμα

Σημαντική αύξηση του κινδύνου θανάτου, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα διεθνούς μελέτης, εύρημα που επιβεβαιώνεται και από ελληνική έρευνα.... Περισσότερα »

Αντισώματα και με ελαφράς μορφής CoViD-19Αντισώματα και με ελαφράς μορφής CoViD-19

Ελπιδοφόρα μελέτη επιστημόνων του γαλλικού Ινστιτούτου Pasteur, σε συνεργασία με το University Hospital του Στρασβούργου.... Περισσότερα »

Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς νικήσαμε τον κορωνοϊόΣωτήρης Τσιόδρας: Πώς νικήσαμε τον κορωνοϊό

Ποιος ήταν ο ρόλος του lockdown, τι συνέβη με τον δείκτη "R0" και γιατί δεν υπήρξε επιδείνωση με τις μαζικές συναθροίσεις στις πλατείες.... Περισσότερα »

CoViD-19: Αδειάζουν οι εντατικές από διασωληνωμένουςCoViD-19: Αδειάζουν οι εντατικές από διασωληνωμένους

Μόλις 18 ασθενείς παραμένουν σε αναπνευστική υποστήριξη, με ανησυχητική τάση ως προς τις ηλικίες και τα υποκείμενα νοσήματα.... Περισσότερα »

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για την απώλεια βάρουςVideo - Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για την απώλεια βάρους

Καθώς βαδίζουμε προς την κανονικότητα, αναλογιζόμαστε το βάρος μας και αναζητούμε την ιδανική δίαιτα. "Επιτυχημένη δίαιτα είναι αυτή που θα σε κάνει να την ακολουθήσεις". Το πιο σημαντικό δεν είναι ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube