Επεκτείνεται το πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων του υπουργείου Υγείας. Υπό τον τίτλο "Προλαμβάνω", περιλαμβάνει τέσσερα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων: για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου (από τον Ιούνιο) και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (από το δεύτερο εξάμηνο του έτους).

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, με τα ηλικιακά όρια να διευρύνονται και οι δικαιούχοι του προγράμματος να είναι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Από τις 8 Μαΐου, θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS, με στόχο να καλυφθούν 1,3 εκατομμύριο γυναίκες.

Σε σχέση με το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είπε πως αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, ενώ από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου με self tests και παραπομπή για κολονοσκόπηση, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, οι προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με δικαιούχους πολίτες 30 έως 70 ετών. Θα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό και δωρεάν εξετάσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως πρόκειται για ένα όνειρο που είχε και το οποίο σήμερα γίνεται πράξη.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη σώζει ζωές. Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η θεραπεία", τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο φόβος μάς αποτρέπει από το να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως 1 εκατομμύριο γυναίκες δεν προχώρησαν σε προληπτικές εξετάσεις μαστού, αν και έλαβαν το σχετικό SMS, λέγοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”
CoViD: Πώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού οδηγεί σε φλεγμονή στον πνεύμονα [μελέτη]