Συνεχίζεται η απαξίωση του Βοστανείου

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, έχει προστεθεί προσφάτως στη μακροσκελή λίστα των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού που αντιμετωπίζει τα τελευταία...

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017, 11:47
εφημερίδα δημοκράτης

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, έχει προστεθεί προσφάτως στη μακροσκελή λίστα των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το οποίο σε περίπτωση που δεν επιλυθεί, θα τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Πρόκειται για την δραματική μείωση των αναισθησιολόγων,που από τις αρχές του μήνα είναι μόνο τρεις και πλέον με δυσκολία γίνεται ακόμη και ο προγραμματισμός των εφημεριών.
Το πρόβλημα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών γιατρών, που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι εν’ όψει της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι αυξάνονται δραματικά οι ανάγκες στο Βοστάνειο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των περιστατικών.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, είχε ξεκινήσει από αρχές του χρόνου, με τη συνταξιοδότηση ενός από τους πέντε γιατρούς που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο. Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αρχές του μήνα, όταν ο τέταρτος γιατρός διορίστηκε ως μόνιμος σε κενή θέση του Νοσοκομείου της Λήμνου.
«Οι τρεις αναισθησιολόγοι, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα. Τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα), που εκτελούνται ανέρχονται στα 2000 ετησίως, με αυξητική τάση πάνω από 10επί τοις εκατό τον προηγούμενο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 850 χειρουργεία και 150 μαιευτικές επεμβάσεις, υπό την ευθύνη του Τμήματος. Τέλος οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών, από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
Για την αποχώρηση των δύο αναισθησιολόγων οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και επανειλημμένα εδώ και έξι μήνες. Όμως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, για να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, όπου λόγω της τουριστικής κίνησης οι ανάγκες θα αυξηθούν, οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δεν έλαβε υπόψη της, πως οι συνθήκες στα νησιά είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα διακομιδής περιστατικού σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.[…]

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ
Η υπομονή των συναδέλφων μας, έχει εξαντληθεί. Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα.
- Να ενισχυθεί άμεσα το τμήμα με τουλάχιστον έναν αναισθησιολόγο.
-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κρίσης της μιας θέσης αναισθησιολογίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να προκηρυχθεί άμεσα άλλη μια κενή θέση αναισθησιολόγου».
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συλλόγου των γιατρών του ΕΣΥ στην αυριανή απεργία, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τακτικό χειρουργείο, παρά μόνο τα άκρως επείγοντα.
Επιπλέον αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση, το επόμενο διάστημα το Αναισθησιολογικό Τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, σχετικά με το ζήτημα των αναισθησιολόγων το οποίο δυστυχώς, εκτιμάται ότι δεν θα επιλυθεί τόσο εύκολα.
Οι εφημερίες, βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία και σε περίπτωση μάλιστα που ένας εκ των τριών γιατρών, αναγκαστεί να απουσιάσει, τότε η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

ΛΥΣΕΙΣ
Η μόνη λύση που φαίνεται στον ορίζονται αυτή τη στιγμή, είναι η δραματική μείωση του αριθμού των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και η αναβολή πολλών εξ αυτών. Μέχρι τέλος Απριλίου, λειτουργούσαν με πλήρη καθημερινή δραστηριότητα και οι 4 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, Πλέον, τούτη η δραστηριότητα δεν μπορεί να υποστηριχτεί κι έτσι η μόνη λύση είναι η δραματική μείωση των χειρουργείων.
Την ίδια ώρα η 2η ΥΠΕ φαίνεται ότι δεν δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στα αιτήματα του Βοστάνειου για επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νοσοκομείο, πρότεινε την προσωρινή κάλυψη της μίας εκ των κενών θέσεων, από μία ειδικευμένη γιατρό αναισθησιολόγο, που βρίσκεται στο νησί μας και πραγματοποιεί την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικός γιατρός). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου, υπάρχει δυνατότητα ο γιατρός να ολοκληρώσει πρώτα την ειδικότητά του κι έπειτα να κάνει την υπηρεσία υπαίθρου.
Αν και η πρόταση για την μετακίνηση της αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης είναι η μόνη ορατή και άμεση λύση, εντούτοις η 2η ΥΠΕ αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω σοβαρών νομικών εμποδίων.
Η δεύτερη μακροπρόθεσμη λύση, θα ήταν η πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού. Κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι οι νέοι επιστήμονες με την ειδικότητα του αναισθησιολόγου, που είναι αρκετά σπάνια, βρίσκουν πολύ πιο εύκολα εργασία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ή στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, των μεγάλων πόλεων κι έτσι δεν προτιμούν ιδιαίτερα τις θέσεις στα ακριτικά νησιά. Η μόνη περίπτωση κάποιος αναισθησιολόγος να επιλέξει να εργαστεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης είναι να υπάρξει προκήρυξη για μόνιμη θέση και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα στελέχωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που στελεχώνεται κυρίως από ειδικευόμενους γιατρούς. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους επιστήμονες να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, κάνοντας την ειδικότητά τους, με αποτέλεσμα το ΤΕΠ, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και να «δανείζεται» αγροτικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας. Πρόσφατα όμως, έχει ξεκινήσει κύμα αντιδράσεων από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας, που δυσανασχετούν με την κάλυψη του νοσοκομείου από τους δικούς τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά αυτού του είδους η συνεργασία. Η 2η ΥΠΕ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, φαίνεται ότι στηρίζει την επιλογή αυτή, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτο το Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου.
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ
Η μόνη θετική εξέλιξη που καταγράφεται στο Νοσηλευτικό μας ίδρυμα, είναι το γεγονός ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να έρθει μία ψυχίατρος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αρχικά ως επικουρική γιατρός με προοπτική στη συνέχεια να μονιμοποιηθεί.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα λειτουργήσει μετά από ένα χρόνο, η ψυχιατρική κλινική του Βοστάνειου. Έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έρθει άλλος ένας μόνιμος γιατρός, από προηγούμενη προκήρυξη μέχρι τέλος του χρόνου.



ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ