ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.....ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018
HYPERPARATHYROIDISM SUPPORT AND INFORMATION

ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
Αν και η παραθυρεοειδεκτομή ενδείκνυται στη θεραπεία του πρωτοπαθούς συμπτωματικού υπερπαραθυρεοιεισμού, εντούτοις ο ρόλος της χειρουργικής στην αντιμετώπιση του ασυμπτωματικού υπερπαραθυρεοειδισμού παραμένει σε κάποιο βαθμό αμφιλεγόμενος. Κατά καιρούς έχουν προταθεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή ασθενών με ασυμπτωματικό υπερπαραθυρεοειδισμό για χειρουργική επέμβαση.
Θα πρέπει εντούτοις να τονιστούν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
-Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας του πρωτοπαθούς υπεραπεραθυρεοειδισμού είναι η χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή).
-Πολλοί από τους θεωρούμενους ‘ασυμπτωματικούς’ ασθενείς τονίζεται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ‘ασυμπτωματικοί’ καθώς μετά την επέμβαση περιγράφουν ανακούφιση από αρκετά ελαφρά μεν και ασαφή, αλλά ενοχλητικά συμπτώματα στα οποία απλά δεν είχαν αποδώσει την δέουσα προσοχή (κόπωση, ήπια κατάθλιψη, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, πολυδιψία και πολυουρία, πόνοι στα οστά και στις αρθρώσεις).
-Η χειρουργική επέμβαση παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με υπερπαραθυρεοειδισμό.
-Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν εγκατασταθούν κάποιες επιπλοκές (όπως υπέρταση και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας) αυτές δεν υποχωρούν ακόμη και μετά την χειρουργική αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού, αλλά αντίθετα εξελίσσονται. Για το λόγο αυτό θεωρείται σκόπιμη η χειρουργική επέμβαση στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν είναι ακόμη δυνατόν να προληφθεί η εμφάνιση και η ‘εγκατάσταση΄ αυτών των επιπλοκών.
Οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί για τους οποίους συνιστάται η παραθυρεοειδεκτομή και στους ‘ασυμπτωματικούς’ ασθενείς, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την χειρουργική επέμβαση. Η παραθυρεοειδεκτομή προσφέρει άμεση και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ασθενούς, παρατείνοντας την επιβίωση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, μετά από μία επέμβαση μικρής βαρύτητας και μιας μέρας νοσηλείας.

Γεώργιος Χ. Σακοράφας THYROID-PARATHYROID SURGERY

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ακριβώς ... αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα.
1. Δυστυχώς, πολλοί ενδοκρινολόγοι έχουν ανεπαρκή γνώση (όχι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα).
2. Εάν ο αδένας ή οι αδένες με αδένωμα δεν έχουν εντοπηστεί σε καμία από τις εξετάσεις απεικόνισης (π.χ.υπέρηχος, Sestamibi, MRI κ.λπ.), ορισμένοι ενδοκρινολόγοι και χειρουργοί που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με παραθυρεοειδεκτομη, διστάζουν να συστήσουν χειρουργική επέμβαση.
3. Οι ίδιοι οι ασθενείς συνήθως έχουν ανεπαρκή γνώση της νόσου, συχνά δεν πάνε για δεύτερη γνώμη και αποδέχονται μια προσέγγιση αναμονής, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα τους θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο κύριος στόχος της δημιουργίας της ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ τον Μάρτιο του 2017 ήταν - και είναι - η ευαισθητοποίηση. Τώρα έχουμε 77 μέλη από διαφορετικές χώρες, αλλά δυστυχώς μόνο το ένα τέταρτο έχει κάποια σύνδεση με την Ελλάδα. Προτάσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού γενικά θα εκτιμηθούν πολύ! Απλώς φανταστείτε όλους εκείνους τους ανθρώπους που κυκλοφορούν γύρω μας και υποφέρουν από μια ασθένεια που δεν γνωρίζουν ότι έχουν, αλλά για την οποία υπάρχει μια θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις. Τόσο λυπηρό ....

Καλημέρα σας!

Αν η παραθυρεοειδεκτομή είναι ασφαλής λύση στο πρόβλημα, γιατί να μην γίνεται? Αρκεί να διασφαλίζεται η παράταση της ζωής του ασθενούς...


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ