Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΚουβέντα να γίνεται

ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.....ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 7974 επισκέπτες - 1 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

HYPERPARATHYROIDISM SUPPORT AND INFORMATION
Μέλος

Εγγραφή: 17/7/2017
Δημοσιεύσεις: 62

Δημοσίευση: 1 Ιουνίου 2018

Αφορά: Ωτίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Ψωρίαση, Χρόνιος Πόνος, Χρόνια Ρινίτιδα, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Χρόνια Κόπωση, Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Φυματίωση, Υποθυροειδισμός, Υπέρταση, Υπερθυροειδισμός, Τύφλωση, Τροφική αλλεργία, Σχιζοφρένεια, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Tourette, Σύνδρομο Rett, Σύνδρομο Prader - Willi, Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Cushing, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Στεφανιαία νόσος, Σπάνιοι Καρκίνοι, Σκολίωση, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση, Σκληρόδερμα, Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, Σαρκοείδωση, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, Προστάτης, Πρεσβυωπία, Πολυκυστικές ωοθήκες, Πνευμονική Υπέρταση, Πνευμονία, Παθήσεις των φωνητικών χορδών, Οφθαλμική Αλλεργία, Ουρολοίμωξη, Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα, Οζώδης Σκλήρυνση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, Νόσος του Πάρκινσον, Νόσος του Hantington, Νόσος του Chron, Νόσος Κοιλιοκάκη, Νόσος κινητικού Νευρώνα , Νόσος Pompe, Νόσος Kawasaki, Νόσος Hodgkin's, Νόσος Hashimoto, Νόσος Gravis, Νόσος Gaucher, Νόσος Fabry, Νεφροπάθεια, Νευροϊνωμάτωση τύπου Ι και ΙΙ, Νεανικός Διαβήτης, Μυωπία, Μυελοΐνωση, Μυασθένεια Gravis, Μηνιγγίτιδα, Μελάνωμα , Λιθίαση, Λευχαιμία, Κώφωση , Κύφωση, Κυστική Ίνωση, Κληρονομικό Αγγειοοίδημα, Κινητικά προβλήματα, Κερατόκωνος, Καταράκτης, Κατάθλιψη, Καρκίνος των Ωοθηκών, Καρκίνος των Οστών, Καρκίνος των Όρχεων, Καρκίνος του Προστάτη, Καρκίνος του Πνεύμονα, Καρκίνος του Μαστού, Καρκίνος του Θυρεοειδούς, Καρκίνος του Ήπατος, Καρκίνος του Δέρματος, Καρκίνος Παγκρέατος, Καρδιακή ανεπάρκεια, Ιστιοκύττωση, Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταρική Πορφύρα, Ιγμορίτιδα, Θρομβοφιλία, Ηπατίτιδα, Επιληψία, Ενδομητρίωση, Έμφραγμα, Εμμηνόπαυση, Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Εγκυμοσύνη, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία / Θαλασσαιμία, Διπολική Διαταραχή, Διαταραχές του ύπνου, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Διαβήτης τύπου Ι, Γρίπη, Γλαύκωμα, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Γαστρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Βουλιμία / Ανορεξία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αυτισμός, Άσθμα, Αρρυθμίες, Αρθρίτιδα, Άνοια, Ανδρόπαυση, Αναιμία, Αμυλοείδωση, Αμυατροφική Πλάγια σκλήρυνση, Αλλεργία, Αλζχάιμερ, Ακράτεια, Ακμή, Αιμορροφιλία, HIV/AIDS

Thyroid - Parathyroid Surgery / Γεώργιος Χ. Σακοράφας

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ


Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (PHPT) δεν είναι συνήθης κατά τη διάρκεια της κύησης. Εντούτοις, η μέτρια ή βαριά υπερασβεστιαιμία κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να εκθέσει τόσο τη μητέρα όσο και το κύημα σε σημαντικούς κινδύνους. Επιπλοκές της βαριάς υπερασβεστιαιμίας στη μητέρα είναι οι έμετοι, η νεφρολιθίαση ή νεφρασβέστωση, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η παγκρεατίτιδα κλπ. Επιπλοκές από το κύημα περιλαμβάνουν την υποασβεστιαιμία του εμβρύου, λόγω καταστολής της παραθορμόνης (ΡΤΗ), τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό βάρος γέννησης κλπ
Κατά την αξιολόγηση της βαρύτητας της υπερασβεστιαιμίας κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα επίπεδα ασβεστίου ορού μειώνονται όσο εξελίσσεται η κύηση, προφανώς λόγω αραίωσης (καθώς αυξάνεται σημαντικά ο όγκος του πλάσματος στην έγκυο γυναίκα). Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σαν ανώτερα φυσιολογικά όρια θεωρούνται τα 9.5 mg/dL.
Γενικά, οι περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικού ή πολύ ήπιου ΡΗΡΤ που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παρακολούθηση της εγκύου γυναίκας. Σε περιπτώσεις εντούτοις συμπτωματικού ΡΗΡΤ ή βαριάς υπερασβεστιαιμία μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) μπορεί να γίνει με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγεται στο πρώτο τρίμηνο (για την αποφυγή βλάβης του εμβρύου που είναι στη φάση της οργανογένεσης) και στο τρίτο τρίμηνο (για την αποφυγή της πιθανότητας πρόκλησης πρόωρου τοκετού). Για τον προεγχειρητικό εντοπισμό κατά τη διάρκεια της κύησης χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα. Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών (sestamibi Tc99m scan) και η αξονική τομογραφία αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω ακτινοβολίας, ενώ αντίθετα - αν χρειαστεί - η μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει με ασφάλεια (προσοχή χρειάζεται στη χρήση γαδολινίου).
Η υποασβεστιαιμία του νεογνού (λόγω καταστολής των παραθυρεοειδών αδένων αυτού) είναι ένα ενδεχόμενο στις περιπτώσεις αυτές, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον νεογνολόγο.
Η αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ που έχει διαγνωστεί πριν την κύηση θα πρέπει να γίνεται πριν η γυναίκα επιχειρήσει να μείνει έγκυος.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1383

#1 Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2018

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που συβάλλουν κατά πολύ στην σωστή ενημέρωση! Ειδικά για τις εγκύους και τις γυναίκες που πάσχουν από υπερπαραθυρεοειδισμό.

Σας ευχαριστούμε

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

121 νεκροί με CoViD-19 και 1.747 νέες λοιμώξεις 121 νεκροί με CoViD-19 και 1.747 νέες λοιμώξεις

Οι 486 είναι από τη Θεσσαλονίκη και οι 273 από την Αττική.... Περισσότερα »

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Είχε προβλέψει την τραγωδία με την CoViD-19, αλλά δεν είχε εισακουστείΔημοσθένης Σαρηγιάννης: Είχε προβλέψει την τραγωδία με την CoViD-19, αλλά δεν είχε εισακουστεί

Ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλάει στο Iatronet. Τι προβλέπει για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους και για το τρίτο κύμα.... Περισσότερα »

Μπορούν τα αυγά να γίνουν πιο υγιεινά;Μπορούν τα αυγά να γίνουν πιο υγιεινά;

Ναι, μπορούν! Αρκεί να τα συνδυάσουμε με τις σωστές τροφές, που θα "βοηθήσουν" η μία την άλλη.... Περισσότερα »

Συνέδριο ‘’Pharma Transformation COVID-19 Deep dive’’Συνέδριο ‘’Pharma Transformation COVID-19 Deep dive’’

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, ως Interactive Live Conference.... Περισσότερα »

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνοVideo - Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ποιότητα ζωής χωρίς πόνο

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή Σπαστική Κολίτιδα) επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι περίπου το 10-15% του πληθυσμού πάσχει από ευερέθιστο έντερο. Ο Δρ ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube