ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.....ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Thyroid - Parathyroid Surgery / Γεώργιος Χ. ΣακοράφαςΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗΟ πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (PHPT) δεν είναι...

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018, 11:59
HYPERPARATHYROIDISM SUPPORT AND INFORMATION

Thyroid - Parathyroid Surgery / Γεώργιος Χ. Σακοράφας

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ


Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (PHPT) δεν είναι συνήθης κατά τη διάρκεια της κύησης. Εντούτοις, η μέτρια ή βαριά υπερασβεστιαιμία κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να εκθέσει τόσο τη μητέρα όσο και το κύημα σε σημαντικούς κινδύνους. Επιπλοκές της βαριάς υπερασβεστιαιμίας στη μητέρα είναι οι έμετοι, η νεφρολιθίαση ή νεφρασβέστωση, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η παγκρεατίτιδα κλπ. Επιπλοκές από το κύημα περιλαμβάνουν την υποασβεστιαιμία του εμβρύου, λόγω καταστολής της παραθορμόνης (ΡΤΗ), τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό βάρος γέννησης κλπ
Κατά την αξιολόγηση της βαρύτητας της υπερασβεστιαιμίας κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα επίπεδα ασβεστίου ορού μειώνονται όσο εξελίσσεται η κύηση, προφανώς λόγω αραίωσης (καθώς αυξάνεται σημαντικά ο όγκος του πλάσματος στην έγκυο γυναίκα). Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σαν ανώτερα φυσιολογικά όρια θεωρούνται τα 9.5 mg/dL.
Γενικά, οι περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικού ή πολύ ήπιου ΡΗΡΤ που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παρακολούθηση της εγκύου γυναίκας. Σε περιπτώσεις εντούτοις συμπτωματικού ΡΗΡΤ ή βαριάς υπερασβεστιαιμία μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) μπορεί να γίνει με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγεται στο πρώτο τρίμηνο (για την αποφυγή βλάβης του εμβρύου που είναι στη φάση της οργανογένεσης) και στο τρίτο τρίμηνο (για την αποφυγή της πιθανότητας πρόκλησης πρόωρου τοκετού). Για τον προεγχειρητικό εντοπισμό κατά τη διάρκεια της κύησης χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα. Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών (sestamibi Tc99m scan) και η αξονική τομογραφία αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω ακτινοβολίας, ενώ αντίθετα - αν χρειαστεί - η μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει με ασφάλεια (προσοχή χρειάζεται στη χρήση γαδολινίου).
Η υποασβεστιαιμία του νεογνού (λόγω καταστολής των παραθυρεοειδών αδένων αυτού) είναι ένα ενδεχόμενο στις περιπτώσεις αυτές, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον νεογνολόγο.
Η αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ που έχει διαγνωστεί πριν την κύηση θα πρέπει να γίνεται πριν η γυναίκα επιχειρήσει να μείνει έγκυος.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ