Αποτελεσματική παρέμβαση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον ΕΟΠΥΥ

Με θετική έκβαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ της Πανελλήνιας...

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018, 10:12
Διαχειριστής

Με θετική έκβαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, που αφορούσαν το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Ο νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά στις 13/6/2018 από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες, περιελάμβανε σοβαρές περικοπές σε αναλώσιμα υλικά, περιορισμούς στην πρόσβαση και συμμετοχή σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και επικίνδυνες, για την υγεία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, παραλείψεις.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με Διαβήτη, αντέδρασε έγκαιρα και δυναμικά, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γενικότερα σε όλα τα απαιτούμενα αναλώσιμα υλικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες και συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίστηκε, μεταξύ άλλων, η μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10επί τοις εκατό από τους πάσχοντες και επίσης απεφεύχθη η προτεινόμενη μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1 και γενικότερα η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του Διαβήτη είναι μηδενική.

Παράλληλα και μετά από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες δύο ετών εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτηση της Ομοσπονδίας, υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.

Αποδεκτή έγινε επίσης η πρόταση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αύξηση της ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο Διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποδεκτό έγινε και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ