Το πρώτο μητρώο πόνου στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016
παρη.συ.α.

Με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (α/α Αδείας 1654) ξεκινά και στη χώρα μας μια καινοτόµα προσπάθεια που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στα θεραπευτικά δεδοµένα: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α δηµιουργεί ένα ηλεκτρονικό µητρώο καταγραφής των ασθενών που πάσχουν από Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο.

Η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Νευροπαθητικού Πόνου ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κ. Αθηνά Βαδαλούκα* στο πρόσφατο συνέδριο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP) στη Νέα Υόρκη (20-23 Μαίου 2016). Τα αρχεία καταγραφής ασθενών αποτελούν µία από τις βάσεις της σύγχρονης προόδου στην ιατρική επιστήµη, δεδοµένου ότι η συλλογή αξιόπιστων δεδοµένων αποτελεί την προϋπόθεση τόσο για τη µελέτη των νοσηµάτων όσο και για την κριτική αποτίµηση των αποτελεσµάτων της εφαρµογής των διαφόρων θεραπευτικών µεθόδων σε εθνικό επίπεδο.

Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δηµιουργία ενός δικτύου, που θα παρέχει στοιχεία για έναν µεγάλο αριθµό ασθενών και θα βοηθήσει όχι µόνο στην καλύτερη θεραπεία τους αλλά θα διευκολύνει και την κλινική έρευνα. ”Θα έχουµε έτσι τη δυνατότητα να αντλούµε δεδοµένα, να επεκτείνουµε την έρευνά µας, να κατανοήσουµε καλύτερα τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο και να βελτιώσουµε την θεραπευτική στρατηγική µας” σημειώνει η κ. Βαδαλούκα και τονίζειί: ”Τελικά, η κοινωνία ως σύνολο επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση των επενδύσεων στον τοµέα της υγείας παρέχοντας καλύτερη περίθαλψη και ταυτόχρονα µείωση των δαπανών”.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του μητρώου ( http://grpalliative.gr/mnp/) είναι έτοιμη από το Σεπτέμβριο ενώ μετά και την έγκριση από τις αρχές, ξεκινά πιλοτικά τη λειτουργία της με τη σύνδεση Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας πολλών δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.
Εδώ μπορείτε να δείτε το ευχάριστο ενημερωτικό video για το αρχείο που δημιούργησε η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3v=7LrNMRLiK0U

* Η κ. Αθηνά Βαδαλούκα (MD,PhD,FIPP) είναι Αν. Καθηγήτρια Αναισθ/γίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής του Παν. Αθηνών, Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Παγκoσμίου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), π. Πρόεδρος Eυρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας(ΕSRA) και
Πρόεδρος Επιτροπής Πόνου του ΕΟΦ

Το site της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.): [email protected]

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Παγκόσμιος καταγράφονται τα προσωπικά μας δεδομένα, σε βάσεις που ούτε καν ξέρουμε ότι υπάρχουν.

Ας μην φοβόμαστε να καταγραφούμε σε μία βάση, που συμβάλει στην καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στην τελική, το πρόβλημα υγείας μας, μπορεί να είναι έναυσμα για μια ποιο συνειδητοποιημένη κοινωνία.

Όταν οι σύλλογοι πάρουν πρωτοβουλίες μπορούν επάξια να καλύψουν τα κενά την πολιτείας.

Γιατί πραγματικά δεν έχει σημασία ποιος αναλαμβάνει δράση αλλά το τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν τελικά άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική καταγραφή ασθενειών και του πόνου που τις συνοδεύουν. Μπράβο στον σύλλογο για αυτή του την προσπάθεια!!

Ομολογουμένως εντυπωσιακό το γεγονός της δημιουργίας μητρώου πόνου για νευροπαθητικούς ασθενείς. Πολύ καλή προσπάθεια για μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα υγείας!

Μπράβο! Είναι τόσο σημαντικό να υπάρχουν μητρώα και επιτέλους να καταγράφονται, τα επίπεδα υγείας ενός λαού.

Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα να μην έχει η χώρα μας, καταγεγραμμένα στοιχεία για συγκεκριμένα νοσήματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αυτό και από την μεριά των ασθενών.

Ενημερώνεις τον ιατρό σου για την ύπαρξη την εφαρμογής και απαιτείς να σε καταγράψει. Είναι δικαίωμα σου.

Σας ευχαριστούμε θερμά. Είναι μια σημαντική αρχή για την βέλτιστη αντιμετώπιση του υποτιμημένου στη χώρα μας ”δυνάστη” πόνου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ηλεκτρονικό µητρώο καταγραφής των ασθενών που πάσχουν από Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο...

Εντυπωσιακό και απόλυτα χρήσιμο.

Συγχαρητήρια!


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ