Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανίσει εξάρσεις ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν βρίσκεται σε ύφεση για μήνες ή χρόνια. Τις περισσότερες φορές, η προσεκτική θεραπεία είναι αρκετή για να τη διατηρεί υπό έλεγχο. Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να συμβούν εξάρσεις και να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως σοβαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, πόνο στο ορθό ή μια άμεση (και ανεξέλεγκτη) ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.

Πώς θα διαχειριστείτε, λοιπόν, την ελκώδη κολίτιδα ενώ είστε έξω; Αν έχετε τακτικές μετακινήσεις, αλλά επίσης και αν θέλετε να απολαύσετε μια υγιή, φυσιολογική κοινωνική ζωή; Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι.

Έχετε "προμήθειες" σε ετοιμότητα όταν ταξιδεύετε

Είτε ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, φροντίστε να έχετε μαζί σας χαρτί υγείας, αντισηπτικά μαντηλάκια και κάποια αλοιφή. Σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, έχετε μαζί σας πλαστικές σακούλες που σφραγίζουν αεροστεγώς για να τοποθετήσετε μέσα λερωμένα εσώρουχα ή ρούχα - και φυσικά είναι καλή ιδέα να έχετε μια αλλαξιά ρούχα διαθέσιμη.

Εντοπίστε την κοντινότερη τουαλέτα

Όταν είστε έξω, σε μαγαζιά ή εστιατόρια ή σε κάποια καφετέρια, μια από τις πρώτες σας σκέψεις καλό είναι να είναι πού είναι η τουαλέτα. Θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο από το να ψάχνετε στην περίπτωση που συμβεί μια έξαρση, και αυτό με την σειρά του μπορεί να σας γλιτώσει από ακόμα περισσότερο πανικό. 

Έχετε πρόχειρο στην τσάντα σας ένα κατάλληλο σνακ

Ίσως εκεί που θα πάτε να μην υπάρχουν τροφές που να είναι φιλικές για την ελκώδη κολίτιδα. Ένα σνακ με γαλακτοκομικά ή φυτικές ίνες μπορεί να κάνει μια έξαρση ακόμα πιο πιθανή. Τα βραστά αυγά είναι καλή ιδέα, όπως και μία μπανάνα - είναι σνακ που μεταφέρονται εύκολα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ελκώδης κολίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η διάρροια και η φλεγμονή δυσκολεύουν το σώμα σας να απορροφήσει τα υγρά από τα ροφήματα και το φαγητό που καταναλώνετε. Η διάρροια αφαιρεί επίσης υγρά από το σώμα σας. Αποφύγετε ποτά με καφεΐνη, όπως καφέ και τσάι, καθώς μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα αέρια και το φούσκωμα. Το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα

Αν χρειάζεστε φάρμακα για να αντιμετωπίσετε μια πιθανή έξαρση, φροντίστε να τα έχετε μαζί σας όταν βγαίνετε έξω. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, έχετέ τα στην χειραποσκευή σας και όχι στη βαλίτσα που θα κάνετε τσεκ-ιν.

Προσπαθήστε να έχετε το άγχος υπό έλεγχο

Κάντε ό,τι μπορείτε για να διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος δεν προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει έξαρση, η οποία με τη σειρά της θα κάνει το άγχος χειρότερο. Η άσκηση είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ηρεμείτε από το καθημερινό στρες και να μην αφήνετε το άγχος να μαζεύεται. Πέρα από αυτό, όμως, η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει και το γαστρεντερικό σας σύστημα να δουλεύει καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου