Θυμίζουμε στον εαυτό μας να πίνει συνέχεια νερό. Αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις ώρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο. Κι όμως, μια διαδικασία που μας... "στεγνώνει" και δεν το υποψιαζόμαστε είναι ο ύπνος. Αν ζυγιστείτε πριν τον ύπνο και μόλις ξυπνήσετε, μπορεί να είστε μέχρι και ένα κιλό ελαφρύτεροι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλοι χάνουν νερό όταν κοιμούνται - είναι ένα φυσιολογικό μέρος των μεταβολικών μας λειτουργιών. Υπολογίζεται ότι ένα άτομο χάνει περίπου 0,5 έως ένα λίτρο νερό κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου ύπνου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου μισό ή ένα κιλό βάρους νερού.

Η ακριβής ποσότητα νερού που χάνετε όταν κοιμάστε ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του σώματός σας, το φύλο, τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία δωματίου, την υγρασία του αέρα και πόσο ιδρώνατε την προηγούμενη μέρα.

Υπάρχουν δύο βασικά μέσα με τα οποία χάνετε νερό στον ύπνο σας: Η αναπνοή και ο ιδρώτας. Ο αέρας που αναπνέετε πρέπει να υγραίνεται για το σώμα σας. Το νερό που παρέχει το σώμα σας για ύγρανση στη συνέχεια φεύγει με την εκπνοή, οδηγώντας σε απώλεια νερού. Ορισμένα προβλήματα, όπως το να αναπνέετε από το στόμα, μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα νερού που χάνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας - κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί και την πρωινή ξηροστομία.

Μια άλλη πηγή απώλειας νερού τη νύχτα είναι ο ιδρώτας. Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν από τη φύση τους περισσότερο στον ύπνο, ενώ άλλοι ιδρώνουν περισσότερο λόγω ορμονικών αλλαγών, εγκυμοσύνης ή ασθένειας - όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετη απώλεια νερού. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου εξαρτάται από ορισμένους μη φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του δωματίου σας, τι φοράτε στο κρεβάτι, με ποιον κοιμάστε και πόσα σκεπάσματα χρησιμοποιείτε.

Είναι όμως ανησυχητικό;

Με μια λέξη: Όχι. Εφόσον πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφυδάτωσης. Το σώμα σας ρυθμίζει πολύ προσεκτικά τα επίπεδα νερού του, συνεπώς αν αρχίσετε να νιώθετε αφυδάτωση, θα σας γίνει αισθητό μέσω έντονης δίψας. Φροντίστε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό το πρωί, προτού πιείτε καφέ. Επιπλέον, το να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου