Τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα περιόδου ανταγωνίζονται τα ταμπόν, τις σερβιέτες και τις σερβιέτες. Οι κατασκευαστές τα διαφημίζουν έντονα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος.

Για μια δοκιμή, η Ένωση για την Ενημέρωση των Καταναλωτών (VKI) επικεντρώθηκε στη λειτουργικότητα των εσωρούχων περιόδου και αναζήτησε επίσης βλαβερές ουσίες.

Από τα 15 προϊόντα που διατίθενται στην αγορά σε καταστήματα και στο διαδίκτυο, δύο έλαβαν τη βαθμολογία "πολύ καλά" και πέντε "καλά". Επτά προϊόντα δεν ήταν συνιστώμενα.

Ορισμένα από αυτά δεν είχαν την ικανότητα να απορροφούν τα υγρά, επέκριναν οι δοκιμαστές. Τρία σλιπ περιείχαν βλαβερές ουσίες. Κανένα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν δεν προσέφερε εκατό τοις εκατό προστασία από διαρροές. Η ικανότητα απορρόφησης υγρών αυξήθηκε σε πολλά προϊόντα μετά από επανειλημμένο πλύσιμο, σε άλλα όμως μειώθηκε.

Τα εσώρουχα περιόδου προωθούνται στην αγορά ως μια περιβαλλοντικά συνειδητή εναλλακτική λύση στα συμβατικά προϊόντα περιόδου, κάτι που οι ειδικοί θέλησαν να ελέγξουν χρησιμοποιώντας ένα προϊόν ως παράδειγμα.

"Επιφανειακά, τα εσώρουχα περιόδου φαίνεται να αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση σε προϊόντα μιας χρήσης, όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες - αν και υπάρχουν επίσης επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις για τα τελευταία. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, ωστόσο, γίνεται γρήγορα σαφές ότι μερικές φορές χρησιμοποιούνται κρίσιμες ουσίες", αναφέρει το νέο τεύχος του περιοδικού "Konsument" (Νοέμβριος). "Αυτό δεν είναι προβληματικό μόνο από άποψη υγείας, αλλά και από οικολογική άποψη".

Στο εξεταζόμενο προϊόν χρησιμοποιείται άργυρος για την αποτροπή του σχηματισμού οσμών και μικροβίων. Κατ' αρχήν, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κριτικά, διότι ενώσεις όπως το χλωριούχο ασήμι είναι ύποπτες ότι θέτουν σε κίνδυνο τη γονιμότητα ή προκαλούν αλλεργίες.

Ο χλωριούχος άργυρος είναι επίσης πολύ τοξικός για τους υδρόβιους οργανισμούς και μπορεί να διαλυθεί από τα υφάσματα κατά το πλύσιμο - αλλά αυτό δεν συνέβη με το συγκεκριμένο προϊόν στην εργαστηριακή δοκιμή, κατέληξε η VKI.

Τα εσώρουχα περιόδου είναι επίσης ένα προϊόν που παρασκευάζεται από σύνθετα υλικά, για παράδειγμα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, όπως το πολυαμίδιο, το spandex και ο πολυεστέρας, σε συνδυασμό με βαμβάκι.

"Η ανακύκλωση είναι επομένως εκ των πραγμάτων αδύνατη", δήλωσαν οι δοκιμαστές. "Παρόλο που τα εσώρουχα περιόδου είναι σίγουρα προτιμότερα από τα προϊόντα μίας χρήσης από άποψη πόρων", λένε οι ειδικοί, πολλοί προμηθευτές προβάλλουν με υπερβολικό τρόπο τις "πράσινες" υποσχέσεις

Συνολικά δοκιμάστηκαν 15 προϊόντα. Δύο αξιολογήθηκαν ως "πολύ καλά" (Skiny care και snuggs) και άλλα πέντε ως "καλά". Ένα προϊόν αποδείχθηκε "μέτριο", έξι άλλα ήταν "λιγότερο ικανοποιητικά" και ένα "μη ικανοποιητικό".

Πηγές:
Konsument

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα